Ole Andreas Halvorsen fra Østfold er blant verdens rikeste hedgefondforvaltere og forvalter rundt 200 milliarder kroner gjennom hedgefondet Viking Global Investors.

Viking Global Investors har vært tungt investert i Facebook siden Mark Zuckerberg tok det på børs i 2012.

Da gikk de inn med en gigantposisjon på 20 millioner aksjer i Facebook, som på det tidspunktet var verd nær 19 milliarder kroner. Den posisjonen utgjorde nær én prosent av Facebook.

Fem millioner aksjer borte

En rykende fersk innrapportering fra hedgefondet til det amerikanske finanstilsynet viser onsdag at Viking Global nå har redusert aksjeposten i Facebook kraftig til 1,8 millioner aksjer. Med onsdagens kurs har de en samlet verdi på 2,1 milliarder norske kroner.

I august satt samme selskap på 6,1 millioner aksjer, med en daværende verdi på over ni milliarder kroner.

Samtidig har Facebook-aksjen falt kraftig, med et dupp på 40 dollar siden august. Facebook har vært i trøbbel etter den såkalte Cambridge Analytica-skandalen tidligere i år, og har levert svakere resultater enn ventet.

Tech-bransjen har trolig allerede kostet Halvorsen og hedgefondet dyrt i høst, der fem teknologiaksjer kan ha ført til et tap for på over tre milliarder kroner på to uker.

Hedgefondet har også solgt seg kraftig ned i Googles morselskap Alphabet, ifølge den ferske oversikten. Nå sitter de med 57 000 aksjer. I august var beholdningen på 612 000.

Verdens niende rikeste hedgefondforvalter

Ole Andreas Halvorsen forlot Norge etter han gikk ut av sjøkrigsskolen på 1980-tallet. Han flyttet til USA og gikk ut av eliteskolen Stanford University i San Francisco som en av de beste i sitt kull.

Mens Halvorsen briljerte på Stanford var finanslegenden Julian Roberton, omtalt som «Mr. Hedge fund» og en av USAs største hedgefondforvaltere, i ferd med å bygge opp hedgefondet Tiger Management som skulle bli startskuddet for den moderne hedgefondbransjen – og veien til suksess for Ole Andreas Halvorsen.

Østlendingen ble etter Stanford introdusert for Robertson og steg kjapt i gradene i Tiger-systemet. Etter hvert ble han nummer to i rekken etter Tiger-sjef Julian Robertson, men sluttet brått og tok med seg stjerneanalytikerne Brian Olson og David Ott for å etablere Viking Global Investors.

Halvorsen er en av nærmere 40 avhoppere fra Tiger som har startet egne hedgefond siden Robertson og Tiger stengte ned i 2000. På Wall Street går Halvorsen og de andre avhopperne bare under navnet «Tiger Cubs», på norsk «tigergutter».

Ifølge magasinet Forbes er Halvorsen verdens niende rikeste hedgefondforvalter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her blir den folkelige Tesla Model 3 vist frem for første gang på norsk jord. Én ting vekker bekymring
02:21
Publisert: