Til daglig er Ole Morten Halvorsen overlege på Ullevål universitetssykehus' øyeavdeling, i tillegg til å arbeide med synskirurgi på en privat klinikk.

I tillegg er han en av Oslo Børs' største privatinvestorer.

I denne rollen gikk Halvorsen på en storsmell i fjor, med et resultat før skatt på nær minus 837 millioner kroner. Det viser årsregnskapet i hans heleide investeringsselskap OM Holding.

Resultatene bærer preg av vågale veddemål på og utenfor Oslo Børs. I tapene er rundt 20 millioner kroner realisert, mens resten i hovedsak er endring i verdivurderingen av porteføljen. Totalen er likevel at Halvorsens samlede investeringer i OM Holding på nær 2,9 milliarder kroner ved utgangen av 2019 – ett år senere var redusert til drøyt 1,3 milliarder.

Ole Morten Halvorsen har ikke for vane å stille opp til intervju, og ønsker heller ikke denne gangen å kommentere resultatet overfor DN.

Tre milliarder i aksjer

Halvorsen legger imidlertid igjen spor på flere aksjonærlister, og disse tegner bildet av bred aksjeportefølje.

Halvorsen er i tillegg til de synlige aksjonærpostene på Oslo Børs (som fordrer at OM Holding er blant de 50 største aksjonærene), også stor utenfor børs. Ifølge aksjonæroversikten Holdings er Halvorsens samlede aksjeverdier på over tre milliarder kroner i dag. Mye av fjorårets tap er dermed rettet opp igjen.

Halvorsens største aksjepost ved inngangen av 2019 var i Grieg Seafood, der han eide over seks millioner aksjer. Disse hadde en verdi på nesten 900 millioner kroner, men falt kraftig under koronakrisen. Ved utgangen av 2020 var aksjene halvert i verdi. I dag har han aksjer i sjømatselskapet for 400 millioner kroner.

Halvorsen dumpet et par millioner av Grieg-aksjene i mars og april i år, ifølge Holdings, men har siden kjøpt seg noe opp igjen.

Halverte gjelden

Halvorsen har markert seg som en av de mest belånte investorene på børsen, og låner betydelige summer for å investere i aksjemarkedet, gjerne kalt giring. Investorens totale kredittramme i bankene er på 1,7 milliarder kroner, går det frem av regnskapet. I 2020 reduserte han imidlertid lånene, og pantsatte aksjer for bare 820 millioner kroner.

OM Holding-regnskapet bekrefter at han nesten har halvert gjelden i selskapet fra 1,5 milliarder til 846 millioner kroner. Samtidig var egenkapitalen i selskapet på 645 millioner kroner ved utgangen av fjoråret, som er mer enn en halvering fra 2019 da den var på 1,5 milliarder.

Halvorsen er også kjent for å låne ut aksjer til shortere, altså investorer som vedder på kursfall. Denne virksomheten fortsatte i 2020, om enn noe redusert i omfang. Verdien på hans utlånte aksjer var på 135 millioner i fjor, ned fra 185 millioner i 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.