Det norske dagligvaremarkedet er preget av få aktører og høy maktkonsentrasjon i alle deler av verdikjeden. Det betyr at store formuer også er samlet hos noen få privatpersoner og deres familier.

Johannson-familien eier over 70 prosent av Norgesgruppen, som er Norges største dagligvarekonsern med kjeder som Kiwi og Meny, bygget rundt grossistselskapet Asko.

Johan Johannson (55) hadde i fjor en ligningsformue på 5,8 milliarder kroner, viser tallene som ble offentliggjort onsdag morgen. Han hadde en inntekt på 5,5 millioner kroner og betalte 51,8 millioner kroner i skatt.

Norgesgruppen-eier Johan Johannson. Kapital estimerer familieformuen til 62 milliarder kroner.
Norgesgruppen-eier Johan Johannson. Kapital estimerer familieformuen til 62 milliarder kroner. (Foto: Gunnar Blöndal)

Den reelle formuen er langt høyere. Kapital estimerer familieformuen til 62 milliarder kroner, tredje mest i Norge.

Johan Johannson ønsker ikke å gi en kommentar til saken.

Skyhøye matvarepriser

Eier og styreleder i den «lille» dagligvarekjeden Bunnpris, Christian Lykke, sto i fjor oppført med en formue på 321 millioner kroner, ned fra 386 millioner kroner året før. Inntekten var 10,5 millioner kroner. Han betalte 6,4 millioner kroner i skatt, som var en drøy million mer enn året før. I 2022 blir skatteregningen trolig enda høyere.

– Det er vel prisen for å bo i et sivilisert samfunn. Som jeg har sagt før: Jeg vil heller ha høye skatter enn høye gjerder rundt eiendommen, sier Lykke.

Han regner ikke med å få noen takk.

– Jeg synes ikke synd på oss – hverken laksekakser eller dagligvarebaroner. Vi er veldig mislikt om dagen, men det må man bare tåle. Vi tilhører den ene prosenten som skal tas, sier Lykke.

– Jeg synes ikke synd på oss – hverken laksekakser eller dagligvarebaroner, sier Bunnpris-eier Christian Lykke.
– Jeg synes ikke synd på oss – hverken laksekakser eller dagligvarebaroner, sier Bunnpris-eier Christian Lykke. (Foto: Per Thrana)

For å unngå ytterligere milliardærflukt mener Lykke at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum bør hente inspirasjon fra Jean-Baptiste Colbert, som var finansminister i Frankrike på slutten av 1600-tallet.

– Colbert sa at «Beskatningens kunst består i å plukke gåsen slik at man får flest mulig fjær med minst mulig hvesing.» Hvis du skrur forsiktig til og kveler oss rikinger litt saktere, da går det sikkert bedre, sier Lykke.

– Har lyst til å tjene penger

Med tosifret prisvekst på mat, er dagligvarekjedene i høst blitt beskyldt for å øke prisene «mer enn nødvendig» i en utfordrende tid for folk flest. Kjedene har pekt på leverandørene, som igjen har pekt på økte utgifter på råvarer, strøm, transport og emballasje.

Lykke avviser at dagligvarekjedene tar seg for godt betalt, og viser til at driftsmarginen vil ende på rundt tre prosent også i år. Han blir heller ikke mindre lykkelig av at folk bruker ordet dagligvarebaron med negativt fortegn.

– Før ble jeg lei meg, men så tenkte jeg på noen som har vært veldig flinke til å håndtere slikt, og det er de homofile. De eier det og sier det med stolthet. Ikke at jeg har opplevd hets som er i nærheten av det homofile har opplevd, men jeg synes likevel det er en måte å håndtere det på som man bør omfavne. Jeg er en stolt dagligvarebaron og prøver å tjene mest mulig penger, sier Lykke.

Lykke ønsker å presisere at det er langt flere enn de mest kjente familiene som tjener på dagligvarer i Norge.

– Mange kjøpmenn tjener veldig godt, noe vi prøver å legge til rette for. Det er sånn vi lykkes, for de dyktigste folkene har lyst til å tjene penger, sier Lykke.

Reitan doblet skatten

En annen som har tjent store summer på å legge til rette for kjøpmenn, er Rema 1000-gründer Odd Reitan. Han eier en tredjedel av toppselskapet Reitan as og hadde i fjor en formue på 6,2 milliarder kroner, opp fra 5,9 milliarder kroner året før. Reitan mer enn femdoblet inntekten til 524 millioner kroner. Han betalte 218 millioner kroner i skatt, mot 82 millioner kroner året før.

Ligningstallene til hans to sønner, Magnus og Ole Robert Reitan, ble omtalt i DN allerede i midten av oktober. De hadde nær identiske ligningstall. Begge hadde en formue på rundt 4,8 milliarder kroner, litt over 500 millioner kroner i inntekt og betalte rundt 200 millioner kroner i skatt hver. For 2021 tok Reitan-familien et historisk høyt utbytte på 1,5 milliarder kroner.

Magnus Reitan overførte nylig eierskapet i investeringsselskapet MVK Capital, som eier en tredjedel av Reitan as, til barna Kristoffer og Viktoria Reitan, som er bosatt i Genève i Sveits.

Kapital estimerer den samlede Reitan-formuen til 64 milliarder kroner.

Reitan-familien har foreløpig ikke gitt noen kommentar til saken.

Fra venstre: Reitan Kapital-sjef Magnus Reitan, Rema-gründer Odd Reitan og Reitan Retail-toppsjef Ole Robert Reitan.
Fra venstre: Reitan Kapital-sjef Magnus Reitan, Rema-gründer Odd Reitan og Reitan Retail-toppsjef Ole Robert Reitan. (Foto: Ole Morten Melgård)

Oda-sjef Karl Munthe-Kaas sto i fjor oppført med en formue på null kroner, ned fra tre millioner kroner året før. Han hadde inntekt på 28 millioner kroner og betalte 9,5 millioner kroner i skatt.

Stort Heje-hopp

Også i leverandørleddet er det store familieformuer. Knut Knutsøn Heje er eier og toppsjef i familiebedriften Agra, som blant annet omfatter merkevaren Mills. Han sto i fjor oppført med en formue på 344 millioner kroner. Inntekten tredoblet seg til 51 millioner kroner, mens skatteregningen doblet seg til 22 millioner kroner.

Hejes far, Knut Gregardsøn Heje, sto i fjor oppført med en formue på 277 millioner kroner. Han doblet både inntekt og skatt til henholdsvis 28 og 14,5 millioner kroner.

Heje-familien ønsker ikke å kommentere saken, opplyser Knut Knutsøn Heje i en epost.

Far og sønn: I 2020 gjennomførte Heje-familien et generasjonsskifte i familiekonsernet Agra. Knut Knutsøn Heje (til høyre) overtok sjefsstolen for faren Knut Gregardsøn Heje.
Far og sønn: I 2020 gjennomførte Heje-familien et generasjonsskifte i familiekonsernet Agra. Knut Knutsøn Heje (til høyre) overtok sjefsstolen for faren Knut Gregardsøn Heje. (Foto: Mikaela Berg)

Rimi-gründer Stein Erik Hagen og familien kontrollerer 25 prosent av den børsnoterte dagligvaregiganten Orkla. Hagen sto i fjor oppført med en formue på 128,9 millioner kroner. Han hadde en inntekt på 109,2 millioner kroner og betalte 35,2 millioner kroner i skatt.

Allerede i 2009 overførte Hagen store deler av formuen til datteren Caroline Hagen Kjos, som er bosatt i Sveits. Kapital estimerer familieformuen til 33 milliarder kroner.

Stein Erik Hagen og datteren Caroline Hagen Kjos. Bildet er tatt i 2017.
Stein Erik Hagen og datteren Caroline Hagen Kjos. Bildet er tatt i 2017. (Foto: Mikaela Berg)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.