Det er over 30 år siden venninnene Anne Koppang (58), Kristin Gjelseth (58) og Gry Holm (56) bestemte seg for å starte vinbar i Oslo. Siden har de startet opp en rekke restaurantkonsepter og bygget opp betydelige formuer.

Nå høster de tre av gevinsten, og tar ut et utbytte på totalt 150 millioner kroner fra investeringsselskapet Drueklasen as. Hovedårsaken er salget av Olivia-kjeden til oppkjøpsfondet Herkules for halvannet år siden, som ga de tre gründerne 220 millioner kroner på deling.

Salget bidro til at investeringsselskapet deres leverte et overskudd på 206 millioner kroner. Resultatet blir dratt litt ned av restaurantselskapet Asia, som leverte et underskudd på nesten 5 millioner kroner i fjor, uten at det virker å bekymre selskapet. 

– Styret vurderer selskapets fremtidsutsikter som gode basert på omsetningsutviklingen siden åpningen og de svært gode tilbakemeldingene som kommer fra presse og gjester, skriver styret i den asiatiske restauranten i årsberetningen.

Ved utgangen av 2016, hadde Drueklasen en egenkapital på 80 millioner kroner og total gjeld på 13 millioner kroner.

Eier gullsmed

Over tid har Drueklasen gitt betydelig inntekt for de tre gründerne. Det viser en gjennomgang av selskapets årsregnskaper tilbake til 2003. Fra 2003 til 2015 hentet de ut om lag 60 millioner kroner i utbytte. Legges fjorårets utbytte til, er det totale utbytte for hver av eierne på om lag 70 millioner kroner over 14 år. 

Deler av pengene er reinvestert andre steder. Gjelseth og Koppang eier den kjente gullsmedkjeden David-Andersen. Butikkjeden har hatt et overskudd på totalt 19 millioner kroner de siste fem årene.

Millioner er også plassert på Oslo Børs. Tar man utgangspunkt i aksjebeholdningen ved årsskiftet og dagens kurser kan man regne seg frem til at de to har verdier på Oslo Børs for rundt henholdsvis 9,5 og 28,8 millioner kroner. Holm eier aksjer på børsen for om lag 1,3 millioner kroner.

De er tyngst investert i det kanadiskbaserte olje- og gasselskapet Questerre og skipseierselskapet American Shipping Company, tidligere kjent som Aker American Shipping.(Vilkår)

Slik reagerer finansministeren på stormen mot Bjørn Dæhlie
Bjørn Dæhlie fikk gjennomgå for sine uttalelser om formueskatt. Slik reagerer finansministeren.
01:36
Publisert: