Temperaturen i oljemarkedet endrer seg raskt. Det har det internasjonale energibyrået IEA fått erfare de siste månedene. Da byrået la frem sin augustrapport for en måned siden var hovedbudskapet at oljemarkedet sto overfor en avkjøling. I septemberrapporten er temperaturen adskillig høyere og IEA varsler nå ytterligere oppheting i oljemarkedet.

– Hvis eksporten fra Iran og Venezuela fortsetter å falle, kan markedene stramme seg til og oljeprisene kan stige, skriver IEA i sin ferske oljemarkedsrapport.

Siden midten av august har prisen på et fat nordsjøolje (Brent) allerede steget over 11 prosent.

– To årsaker til oppgangen er at Venezuelas produksjonsfall fortsetter, og at vi nærmer oss 4. november når USAs sanksjoner mot Iran blir implementert, skriver energibyrået i sin augustrapport.

Iran-eksport faller allerede

Oljeeksporten fra Venezuela falt til 1,24 millioner fat per dag i august og kan ifølge IEA være nede i én million fat per dag innen utgangen av året.

– Beviser fremskaffet fra sporingsdata for tankskip antyder at Irans oljeeksport allerede har falt betydelig, men vi må vente og se om reduksjonen på 500.000 fat per dag som vi har sett til nå vil fortsette å vokse, skriver IEA.

Energibyrået skriver at man er avhengig av økt produksjon fra andre land for å motveie produksjonsfallet i Iran og Venezuela. Hvis ikke risikerer man ytterligere tilstramming og økende oljepriser.

Fallende etterspørsel

IEA holder sine anslag for veksten i den globale oljeetterspørselen uendret for 2018 og 2019, på henholdsvis 1,4 og 1,5 millioner fat per dag.

– Veksttakten bremset opp betydelig i andre kvartal 2018, på grunn av svakere etterspørsel fra Asia og OECD-land i Europa, skriver IEA.

Også i USA var det en lavere etterspørselsvekst for bensin på grunn av høyere priser.

– Etterspørsel fra utenfor OECD fortsetter å være sterk, men det er en risiko for 2019-utsiktene på grunn av valutasvekkelse og handelskonflikter, skriver energibyrået.

Det globale oljetilbudet økte til rekordhøye 100 millioner fat per dag i august, på grunn av høyere produksjon i Opec-landene. Opec-produksjonen er nå den høyeste på ni måneder.

Omtrent en million mennesker har evakuert
Innbyggere i Nord Carolina evakuerer før orkanen Florence treffer staten.
00:59
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.