Det var høy stemning på Paretos årlige konferanse for olje og oljeservice på Holmenkollen Park Hotel i Oslo onsdag. Konferansen er en av verdens viktigste møteplasser for investorer, eiere og selskaper innen olje og oljeservice.
Den norske oljegiganten Equinor bidro på flere måter til den gode stemningen, da selskapets nye finansdirektør Lars Christian Bacher entret scenen.
– Jeg vil takke alle i bransjen som har bidratt til lavere kostnadsnivå på tvers av alle selskaper og alle segmenter i bransjen, sa Bacher, som hadde flere illustrerende tall å vise til.
– I 2013 hadde vi «break-even» på 70 dollar fatet, i dag er den gjennomsnittlige «break-even» på 21 dollar fatet for nye prosjekter under utvikling som vil ha produksjonsstart innen 2022. Det viser jobben vi har gjort, sier Bacher til DN.
«Break-even» er nivået oljeprisen må være på for at et oljefelt skal være profitabelt å utvinne.
– I sommer la vi planer for utvinning av Troll-feltets fase tre i Nordsjøen der «break-even» er under ti dollar fatet, sier Bacher.
100 milliarder over tre år
Equinors kontantstrøm etter skatt per fat var 19 dollar i andre kvartal 2018.
– Det er det vi sitter igjen med etter at alt er betalt, forteller Bacher.
– Equinor går med overskudd med en oljepris på under 50 dollar fatet etter at utbytte, skatt og investeringer er betalt. Dette betyr at «break-even» vil være betydelig lavere, legger han til.
Han varslet svært lukrative tider for Equinor med dagens oljeprisnivå.
– Med oljepris på 70 dollar fatet fra 2018 til 2020, vil vi ha 100 milliarder kroner (12 milliarder dollar) i fri kontantstrøm etter utbytte og etter investeringskostnader, sa Bacher.
100 milliarder kroner over de tre årene fra 2018 til 2020 tilsvarer 91 millioner kroner i kontantstrøm (gevinst) per dag.
Bore 30 brønner hvert år
Equinor-toppen gjorde det tydelig at oljegiganten vil få bruk for mange av underleverandørene som også presenterer seg på Pareto-konferansen.
– Vi skal bore mellom 20 og 30 oljebrønner hvert år de neste årene. Vi må aktivt lete og utforske nye områder og nye brønner. Våre planer for det neste tiåret er også å utvide tidshorisonten og produksjonstiden på 30 felter, sa Bacher.
Men den ferske finansdirektøren manet også til måtehold ved flere anledninger.
– Før jeg stuper inn i vår strategi og fremtid, må jeg minne dere på historien. Vi har sett rekordhøye oljepriser, men også rekordhøye kostnader. Våre resultater og bunnlinje var ikke i takt med de gode tidene vi hadde, fordi kostnadene våre var for høye, fortalte han, og la til:
– Vi måtte stoppe opp og tenke litt. Ingen av oss oppnådde de resultatene vi burde. Derfor måtte vi dramatisk gjøre om på måten vi jobbet. Nedturen har vært tøff for mange av oss.
– Den virkelige testen er nå
Bacher er spent på ukene og månedene fremover, nå som oljeprisen er tilbake på 78 dollar fatet og en gryende optimisme er tilbake.
– Den virkelige testen er nå. Nå er vi der i oppturen, og det er nå vi ikke må la kostnadene løpe løpsk og fortsette å forbedre oss på tvers av hele bransjen, sa Bacher.
– Det er nå vi må vise at vi har lært av krisen vi har vært gjennom. Som finansdirektør er jeg portåpner for nye muligheter, men også en dørvakt for galopperende kostnader. I nedturen hjalp fallende oljepris oss til å kutte kostnader, denne gangen må vi gjøre jobben selv, fortsatte han.
Equinors finansdirektør er positivt overrasket over norske selskaper i bransjen.
– På Johan Sverdrup-feltet er 70 prosent av utstyret og tjenestene fra norske leverandører. Det viser at norske selskaper har bidratt til kostnadskutt og ligget i tet for å bli konkurransedyktige, sa Bacher.
– Tjener mest i dårlige markeder
Finansdirektøren tror investorene som fortsetter å være trofaste mot bransjen, vil tjene stort.
– En kjent investor sa at du tjener mest penger i dårlige markeder, det er bare at du ikke merker det når markedene er dårlig. Sammenlignet med 2013 har vi 4,5 milliarder dollar i lavere kostnader nå. Vi må vise oss investorenes tillit verdig og forbedre oss nå som markedene er sterkere, sa Lars Christian Bacher.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.