Oljefondet fikk en avkastning på 3,0 prosent i andre kvartal, tilsvarende 256 milliarder kroner. Det bidro til at fondets verdi økte til hele 9162 milliarder kroner. Det er ny rekord og første gang i historien er fondet over 9000 milliarder kroner ved avslutningen av et kvartal.

Fondet har riktignok vært større i løpet av året, ifølge telleverket på Oljefondets hjemmeside. Selv om andre kvartal endte i pluss, har det vært store opp- og nedturer i markedet i løpet av denne perioden.

Det er oppturen i det globale aksjemarkedet som er hovedforklaringen på at verdien av fondet har økt såpass mye i kvartalet. Drøyt 69 prosent av fondet er plassert i aksjer.

Avkastningen på obligasjonene bidro også positivt.

– Dette skyldes fallende renter. Vi har nå over 600 milliarder kroner i rentepapirer med negativ rente. Dette utgjør en fjerdedel av vår renteportefølje og er på linje med markedene, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, i en melding.

Aksjeavkastningen ble 3,0 prosent i kvartalet, obligasjoner 3,1 prosent og eiendom 0,8 prosent.

Avkastningen i kvartalet var 0,2 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen som fondet måles mot.

Styrking av kronen bidro til å redusere fondets verdi med 38 milliarder. Finansdepartementet satte inn seks milliarder oljekroner på fondets konto i kvartalet.

Første kvartal i 2019 var det kvartalet fondet oppnådde den høyeste avkastningen målt i kroner noensinne med hele 738 milliarder kroner.

Andre kvartal var altså litt bak denne rekorden. På årets to første kvartaler har fondets verdi dermed økt med 994 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.