Britiske Games Workshop står bak det populære miniatyrspillet Warhammer hvor spillere kjemper med hver sin hær av dverger, orker og alver i en middelalderaktig fantasiverden. Selskapet, som var en tidlig importør av det ikoniske rollespillet Dungeons and Dragons, selger også miniatyrfigurer som spillerne bruker timevis på å male til perfeksjon.

Og selskapet er børsnotert. Det kan Oljefondet være glad for.

Overrasker

I takt med at inntektene har steget kraftig og resultatet har doblet seg til én milliard kroner fra 2017 til 2020 (avvikende regnskapsår), har også aksjekursen skutt fart. Tidligere i september varslet Games Workshop at resultatene for de siste tre månedene var langt bedre enn man hadde regnet med, og at det ville betales et pent utbytte.

En ork fra spillet Warhammer. Her fra videospillmessen E3 Expo i Los Angeles, USA i 2010.
En ork fra spillet Warhammer. Her fra videospillmessen E3 Expo i Los Angeles, USA i 2010. (Foto: AP Photo/Jae C. Hong)

Aksjen steg ti prosent samme dagen.

Det siste halvåret har aksjekursen gått 136 prosent på London-børsen.

Oljefondet, som i en lengre periode har vært blant de største aksjonærene i spillselskapet, eide for et halvt år siden 3,17 prosent av aksjene. Nylig reduserte Oljefondet beholdningen noe og eier nå 2,96 prosent.

I den perioden har Oljefondet en papirgevinst på rundt 650 millioner kroner.

Kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Oljefondet (NBIM) opplyser at de ikke kommenterer enkeltinvesteringer.

Stiger mer enn Tesla

Oljefondet er investert i over 9000 selskaper i verden fordelt på 74 land. I snitt eier fondet 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

Oljefondet har vært aksjonær i Games Workshop i en årrekke, men det er først de siste få årene hvor aksjekursen virkelig har skutt fart. De siste fem årene har aksjen steget 1550 prosent. Totalavkastningen, altså avkastningen du hadde fått om du også hadde reinvestert alt utbyttet i selskapet, er på 2300 prosent i samme periode.

Det er langt mer enn hva både Amazon, Tesla, Netflix, Apple og andre teknologiselskaper har steget de siste fem årene.

Den gamle skolen

Det er ikke bare produktene til Games Workshop som er «old school». Ifølge Bloomberg er også forretningsmodellen av den gamle skolen uten finansielle trikserier. Regnskapet er blottet for justeringer, selskapet har ingen gjeld og alle nye investeringer er finansiert utelukkende fra egen kontantstrøm, ifølge Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.