Som DN skrev fredag har Oljefondet valgt å kaste cannabis-aksjer ut av porteføljen etter kritikk av fondets hasjinvesteringer. Hittil i år har verdien av Oljefondets cannabisinvesteringer ifølge DNs beregninger steget med 46 prosent, og fondet ligger dermed inne med en papirgevinst på 420 millioner kroner så langt i 2019. Et påfallende unntak er legemiddelselskapet Insys Therapeutics som har falt 78 prosent så langt i år.

Kursfallet kommer etter en av tidenes mest spektakulære rettssaker mot et legemiddelselskap i USA. Insys-grunnlegger og tidligere toppsjef, John Kapoor, risikerer opptil 20 år i fengsel etter at han og fire andre Insys-topper i mai ble funnet skyldig i korrupsjon og kriminell sammensvergelse. Her er noen av anklagene i saken:

  • Insys Therapeutics skal ha bestukket leger for å pushe selskapets opioid-baserte legemiddel Subsys, som er hundre ganger mer effektfullt enn morfin.
  • Subsys var kun godkjent for bruk av pasienter med uhelbredelig kreft, men selskapet bestakk leger til å skrive ut medikamentet til en rekke andre pasientgrupper.
  • Selskapet satte opp et «call center» for å hjelpe til med forfalskning av nødvendig dokumentasjon for å få godkjent resepter og forsikringsdekning.
  • Den tidligere stripperen Sunrise Lee var salgssjef for selskapet og skal ifølge tiltalen ha gitt leger «lap dance». Hun er nå dømt for korrupsjon.

Nasjonal krise

Misbruk av opioid-medikamenter er blitt et stort problem i USA og president Donald Trump erklære i 2017 opioid-epidemien som en nasjonal krise. Ifølge tidsskriftet Time førte opioid-overdoser til nær 400.000 dødsfall i USA mellom 1999 og 2017.

Amerikanske myndigheter har startet en offensiv mot legemiddelselskapene som har beriket seg på salgsfesten i opioid-markedet, og Kapoor er den første toppsjefen som dømmes til fengsel.

Ifølge den ferske dommen ble bestikkelsen av legene i hovedsak gjennomført ved at legene fikk høye honorarer for presentasjoner og taler på falske konferanser og seminarer.

Dette sikret at legene skrev ut mer Subsys til sine pasienter. Samtidig bidro Insys til å villede forsikringsselskapene til å dekke kostnadene ved medisinen.

Insys Therapeutics har ifølge CNBC inngått et forlik med amerikanske myndigheter i korrupsjonssaken som innebærer at selskapet må betale en bot på 150 millioner dollar, tilsvarende drøyt 1,3 milliarder norske kroner.

De pengene har ikke selskapet, og Insys varslet i forrige uke at det kanskje må innlede en konkursprosess. Aksjen falt umiddelbart over 75 prosent.

Oljefondet med på laget

Statens pensjonsfond utland, populært kalt Oljefondet, har vært en aksjonær i Insys Therapeutics siden 2015, og på det meste var 78 millioner kroner plassert i selskapet. Ved inngangen til 2019 hadde verdien av investeringen falt til 20 millioner kroner.

Eierandelen var på dette tidspunktet på 0,84 prosent. Dersom Oljefondet har beholdt den samme aksjeposten frem til i dag, har verdien falt videre til drøyt 4 millioner kroner.

Saken fortsetter under grafikken

Norges Banks Investment Management (NBIM) ønsker ikke å kommentere denne enkeltinvesteringen, men sier til DN at fondet har valgt å kaste hasjaksjer ut av porteføljen.

– Vi har allerede besluttet å ikke være investert i selskaper med direkte eksponering mot cannabis. Det er gjort etter en samlet vurdering, men av hensyn til markedssensitivitet gir vi ikke detaljer om hvilke vurderinger som ligger til grunn for investeringsbeslutninger, sier informasjonssjef Thomas Sevang i NBIM DN.

Insys Therapeutics utvikler og selger medisiner basert på opioider og cannabis. Det er ikke kjent om Oljefondets beslutning vil ramme selskapet.

Sex og rap

De 39 vitnene som ble ført for den føderale domstolen i Boston tegnet ifølge Bloomberg et vovet bilde av selskapets salgsprosess, som inkluderte sexy salgsrepresentanter, lap dance, og overdådige middager på restauranter eid av Kapoor.

Rettssaken har fascinert amerikanske medier, og en rap-video som to salgsrepresentanter i Insys laget har fått mye oppmerksomhet. I videoen der de to selgerne danser med en maskot kledd ut som en Subsys-spray er refrenget «jeg har nye pasienter, og jeg har mange av dem».

Skjermdump fra en rap-video laget av to Insys-ansatte.
Skjermdump fra en rap-video laget av to Insys-ansatte. (Foto: Youtube)

Insys-aksjen nådde en topp i juli 2015 da selskapet var verdsatt til 3,2 milliarder dollar. Idag er selskapet kun verdt rundt 70 millioner dollar.

Insys-rettssaken ble ført over 10 uker, og juryen diskuterte saken i 15 dager før dommen falt.

– Dr. Kapoor er skuffet over dommen, i likhet med oss. Fire uker med drøftelser i juryen bekrefter at dette ikke var en lett sak å avgjøre, sa Kapoors forsvarsadvokat Beth Wilkinson til Bloomberg. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.