Fredag kunngjorde regjeringen at oljeselskaper som i hovedsak driver med leting og utvinning blir kastet ut av Oljefondet. Beslutningen rammer 134 oljeselskaper som ved årsskiftet hadde en samlet markedsverdi på rundt 70 milliarder kroner. Store integrerte oljeselskaper og selskaper med forbrukerrettet nedstrømsvirksomhet berøres ikke av vedtaket.

– Hvor dumme kan politikerne bli, spør forvalternestoren Jan Petter Sissener.

– Dette fremstår som symbolpolitikk som ikke vil ha noen annen effekt enn å skape problemer for Oljefondets forvaltning, sier Sissener.

Han forstår regjeringens ønske om å redusere eksponeringen mot oljesektoren og sårbarheten i forhold til oljeprisen.

– Men dersom dette var målet burde man heller ha solgt seg ned i Equinor og Petoro, sier Sissener.

Dette ville ifølge den erfarne finansmannen ha gitt større effekt, og med færre negative bieffekter.

Skaper salgspress

Forvalteren får støtte av analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

– Man kunne ha redusert oljeeksponeringen like mye ved å selge seg ned til 50 prosent eierandel i Equinor, eller ved å delprivatiserer Petoro, sier Nysveen.

Petoro er et statlig oljeselskap heleid av Olje- og energidepartementet.

– Ved å gjøre dette ville man ha unngått de negative finansielle konsekvensene av å kaste ut oljeselskaper fra Oljefondet, sier Nysveen.

Han peker blant annet på at en ekskludering av oljeselskaper vil gjøre det vanskeligere for Oljefondet å replikere markedet. I tillegg kan det på lang sikt vise seg å bli dyrt å selge seg ut av oljeselskaper på dette tidspunktet.

– Ja det kan skape et salgspress i markedet, og det har vært en reaksjon allerede, sier Nysveen og viser til at flere oljeaksjer falt etter Siv Jensens kunngjøring fredag.

Gleder seg til salg

Analysesjefen frykter også at effekten kan forsterkes ved at andre statlige fond i oljeproduserende land vil følge Oljefondet.

– Oljefondet har i mange sammenhenger en ledende rolle, og det kan tenkes at andre vil følge etter. Dette kan skape en dominoeffekt, sier Nysveen

Det er som musikk i ørene på forvalter Jan Petter Sissener.

– Jeg gleder meg til å kjøpe billige oljeaksjer fra Siv Jensen, og selger henne gjerne dyre aksjer tilbake, sier Sissener.

Han er kritisk til at regjeringen detaljstyrer Oljefondets investeringer.

– Det er litt skremmende. Oljefondet burde få lov til investerer pengene der de kan få best avkastning, innenfor fondets etiske retningslinjer, sier Sissener.

Han mener at beslutningen fremstår som symbolpolitikk.

– Tror politikerne at verden vil forbruke mindre olje på grunn av at Oljefondet trekker seg ut av et lite utvalg oljeaksjer, spør Sissener.

Ble overrasket

Finansminister Siv Jensen la fredag mer vekt på behovet for å redusere Norges økonomiske oljesårbarhet, fremfor miljøhensyn.

– Målet er å gjøre vår samlede formue mindre sårbar for et varig fall i oljeprisen, sa Jensen da regjeringens beslutning ble offentliggjort.

Analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy legger ikke skjul på at han ble overrasket over regjeringen beslutning.

– Jeg hadde forventet at de ikke skulle trekke seg ut, så jeg ble overrasket. Men nå er det viktig at nedsalget blir gjort på en forsiktig måte slik at de unngår at fondets avkastning blir skadelidende, sier Nysveen

Han mener det er bra og riktig at Oljefondet beholder investeringene i oljeservicesektoren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs børskommentator knuste Trøim og Sissener i vinveddemål – og fikk en kashmir-genser i forsinkelsesrente fra Sissener
Slik bedømmer DNs vinekspert Merete Bø premiene.
05:30
Publisert: