Saken oppdateres

Det er enda noen dager til kvartalet avsluttes, men i forbindelse med presentasjonen av den årlige rapporten for avkastning og risiko, ga Oljefondet et innblikk i avkastningen så langt i år.

Den er – ikke overraskende – negativ med 16,2 prosent. Aksjeporteføljen er ned 22,8 prosent. Obligasjonsporteføljen falt kun 0,06 prosent.

I kroner den negativ avkastningen 1330 milliarder kroner. Det er i størrelsesorden et norsk statsbudsjett.

Men kronen har svekket seg kraftig i samme periode, noe som gjør at fondet er i pluss så langt i år.

Kronesvekkelsen løfter verdien av fondet målt i norske kroner med 1381 milliarder kroner. Disse tallene er oppdatert per onsdag 25. mars. Da var fondets verdi 10.127 milliarder kroner.

Aksjeandelen er nå nede i 65 prosent, men skal ligge på 70 prosent. Det betyr at fondet vil begynne å kjøpe aksjer for å komme opp til 70 prosentgrensen, ifølge Oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

– Vi sier ikke når vi kjøper eller hvor mye, sa Slyngstad.

Korona-krakket er tidenes raskeste. Det tok bare 22 dager før markedet falt 20 prosent, og 30 dager før fallet var 30 prosent, hvis man ser på S&P 500-indeksen.

I 1929 tok det henholdsvis 42 og 43 dager for indeksen å falle like mye.

– Det året vi er inne i nå er ikke et normalår, sa risikodirektør Dag Huse under presentasjonen.

Fondet er forberedt på store svingninger og at obligasjoner kanskje ikke vil ha den samme dempende effekten på aksjefall som i tidligere kriser, siden rentenivået er nær null. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.