Året ble det nest beste i fondets historie, målt i kroner, kun slått av rekordåret 2019.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 12,1 prosent. Investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på -0,1 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 7,5 prosent. Samlet ga det en avkastning på 10,9 prosent.

Avkastning var 0,27 prosentpoeng høyere enn avkastningen på referanseindeksen.

– Til tross for at pandemien satte sitt preg på 2020, har det vært nok et godt år for fondet. Fondets samlede avkastning i 2020 var den nest høyeste siden 1998 målt i kroner. Den høye avkastningen er imidlertid en påminnelse om at markedsverdien av fondet også vil kunne variere mye fremover, sier sentralbanksjef og leder for hovedstyret Øystein Olsen i en melding.

Oljefondet opplevde en berg-og-dalbane-utvikling i fjor.

– Markedet falt kraftig i første kvartal, før det hentet seg raskt inn igjen i andre kvartal. Hele året har vært preget av store svingninger i markedet, og store forskjeller mellom ulike sektorer, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, i en melding.

På aksjesiden var det særlig amerikanske teknologiselskaper som bidro positivt til avkastningen.

– Teknologiselskaper hadde den høyeste avkastningen i 2020, med en avkastning på 41,9 prosent. Dette skyldes i hovedsak at pandemien førte til en kraftig økning i etterspørselen etter produkter for nettbasert arbeid, utdanning, handel og underholdning, sier Tangen.

Kronekursen svekket seg i fjor, noe som bidro til å øke fondets verdi med 58 milliarder kroner.

Det ble det tatt ut 298 milliarder kroner fra fondet. Dette er det høyeste uttaket fra fondet noen sinne og skyldes regjeringens ekstraordinære koronatiltak.

Fondet hadde en verdi på 10 914 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret. 72,8 prosent var investert i aksjer, 2,5 prosent i unotert eiendom og 24,7 prosent i rentepapirer.

Jakter vind- og solprosjekter

Grønne aksjer gjorde det spesielt sterkt i 2020, ifølge oljefondsjef Nicolai Tangen.

Tangen har varslet at fondet etter planen skal gjøre sin første infrastrukturinvestering i løpet av 2021.

Oljefondet jakter på vind- og solprosjekter i Europa og USA, men de er ikke alene og sliter med å finne noe som er rimelig priset.

— Vi jobber aktivt med det og har bygget opp et lag med veldig flinke mennesker, sa Tangen til DN tidligere denne måneden om de ansatte som skal jobbe med infrastruktur. Tidligere oljefondsjef Yngve Slyngstad er blant disse.

Tangen uttalte da at han ser den grønne euforien på børs og dyre infrastrukturprosjekter i sammenheng.

— De to tingene henger sammen. Vi har et avkastningskrav og må finne noe som er fornuftig priset, sa Tangen.

Flere digitale angrep

Nylig opplyste Norges Bank at Oljefondet har registrert en økning i antall forsøk på digitale angrep siden virusutbruddet i mars.

Nicolai Tangen blir først satt ut av spørsmålet: – Hvis JEG blir permittert nå?
Samfunnstoppene Nicolai Tangen, Sigve Brekke, Erna Solberg og Jonas Gahr Støre om det å stå uten jobb under pandemien.
02:08
Publisert:

I et brev fra Norges Bank til Finansdepartementet forrige måned, kom det frem at økt bruk av hjemmekontor er en utfordring:

«Våre rutiner for IT-sikkerhet er de samme uavhengig av om ansatte jobber hjemme eller på kontoret. Det er likevel en risiko at ansatte som jobber hjemme blir mindre oppmerksomme på digitale angrep og ikke følger etablerte prosedyrer for håndtering av informasjon.»(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.