Søkerlisten til ny sjef for Oljefondet er nå offentliggjort. Blant søkerne er det kun én person som kan være aktuell, dagens nestleder Trond Grande.

Det er én person som har bedt om at navnet hans ikke offentliggjøres. Det er derfor en sjanse for at dette er en kvalifisert kandidat.

Det var ingen kvinner blant de åtte søkerne. I dagens ledergruppe på tolv, er det tre kvinner.

Yngve Slyngstad annonserte 30. oktober at han går av som sjef for Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter Oljefondet.

Fem dager før hadde Slyngstad levert sin oppsigelse. Det gjorde han samme dag som telleverket til Oljefondet viste svimlende 10.000 milliarder kroner.

Kommer fra Storebrand

Grande har vært nestleder i Norges Bank Investment Management (Nbim), som forvalter Oljefondet, siden 2011.

Han var frem til utgangen av 2017 også administrasjonssjef. Fra 1. oktober 2014 til 1. januar 2016 ledet han i tillegg eiendomsdelen av fondet.

Grande startet i Norges Bank Investment Management i november 2007 med risikostyring og ble senere risikosjef.

Grande har tidligere jobbet 11 år i Storebrand Kapitalforvaltning, blant annet som Senior Vice president Finance og Senior Vice president Financial Risk Management.

Han er siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og ESADE i Barcelona, med spesialisering innen internasjonal ledelse. Han har også en MBA i finans fra Norges Handelshøyskole.

Disse har søkt jobben

Her er søkerne til jobben som ny oljefondssjef:

  • Thorbjørn Gaarder (64), chief credit officer
  • Unntatt offentlighet (M)
  • Jake Tai (30), senior consultant, Financial Services Advisory
  • Yngvar Willy Andersen (61), salgssjef
  • Pål Renli (52), senior investments project manager
  • Anders Halberg (45), direktør
  • Olav Bø (46), avdelingsdirektør
  • Trond Grande (49), deputy chief executive officer

Det er et helt nytt hovedstyre i Norges Bank som nå skal ansatte den nye sjefen i Oljefondet. I slutten av november annonserte Finansdepartementet flere nye medlemmer, deriblant Hans Aasnæs, administrerende direktør i Western Bulk og Benedicte Schilbred Fasmer, tidligere konserndirektør for bedriftsmarkedet i DNB.

Nye sjefer på vei inn

Det er flere nye sjefer som er på vei inn i Norges Bank. Begge de to visesentralbankstillingene skal besettes på nytt. Søkerlisten til jobbene kom for en uke siden.

Her seiler dagens visesentralbanksjef Jon Nicolaisen opp som favoritt til å få fortsette, eventuelt med nytt ansvar for kapitalforvaltning og Oljefondet. Den andre åpenbare søkeren er Ida Wolden Bache, avdelingsdirektør for pengepolitikk.

Ida Wolden Bache, avdelingsdirektør for pengepolitikk i Norges Bank, er en het kandidat for jobben som en av to visesentralbanksjefer.
Ida Wolden Bache, avdelingsdirektør for pengepolitikk i Norges Bank, er en het kandidat for jobben som en av to visesentralbanksjefer. (Foto: Gorm K. Gaare)

Dagens visesentralbanksjef med ansvar for Oljefondet, Egil Matsen, annonserte i desember i fjor at han av hensyn til familien vil gi seg to år før åremålsperioden utløper.

– Jeg har en datter som er bare 13 år, og vil gjerne tilbringe mest mulig tid sammen med henne og de andre barna mine. Det gjør vondt i mitt profesjonelle hjerte, men livet er mer enn bare jobb, sa Matsen til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.