I fjor høst passerte Oljefondets verdi for første gang 8000 milliarder kroner. Ved årsskiftet var Oljefondets verdi på 8488 milliarder kroner, som er offisiell verdirekord.

Fredag morgen duppet verdien av fondet under 8000 milliarder kroner, ifølge telleverket på hjemmesiden til Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet. I morgentimene bikket verdien litt under og litt over 8000 milliardergrensen.

66,6 prosent aksjer

Når verdens børser skjelver, faller også verdien av Oljefondet, som hadde 66,6 prosent av formuen plassert i aksjer ved årsskiftet. Valutakursendringer spiller også inn på fondets verdi. Hvis kronen styrkes mot dollar og euro, faller verdien av fondet i norske kroner. Hvis kronen svekkes, øker verdien.

Førte år med verdifall?

Nå er det lenge igjen av året, men 2018 kan bli det første året Oljefondet faller i verdi sammenlignet med det foregående året. Dette har nemlig aldri skjedd før.

Til tross for store fall i aksjemarkedet tidligere, ikke minst under finanskrisen, økte verdien av fondet fra 2007 til 2008. Det skyldes blant annet at tilførselen av oljepenger til fondet var så stort og at kronen svekket seg.

De siste årene har finansminister Siv Jensen tatt ut penger fra fondet, men verdien av fondet har likevel økt på grunn av stigende aksjemarkeder. Hvis aksjemarkedet globalt faller og kronen styrkes samtidig med at Jensen også i år tar ut noen kroner er det altså oppskriften på at verdien av fondet blir mindre enn 8488 milliarder kroner ved utgangen av 2017.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Bedre mobilbilder med Olloclip
Gråbein viser hvordan mobilbildene kan tas til nye høyder med ekstra objektiver.
01:53
Publisert: