Swedbank fortsetter å falle på Stockholmsbørsen etter at svensk Økokrim, Ekobrottsmyndigheten (EBM), gjennomførte en razzia i selskapets lokaler på jakt etter dokumentasjon på misbruk av innsideinformasjon onsdag. Samme kveld ble etterforskningen utvidet til også å omfatte grov svindel.

Parallelt ble det kjent at amerikanske myndigheter ser på syv ulike saker der Swedbank er involvert i relasjon til forskjellige hvitvaskingsskandaler og de såkalte «Panama Papers», ifølge Financial Times.

Nyhetene bidro til å sende Swedbank ned nær 12 prosent på Stockholmsbørsen onsdag. Torsdag faller banken ytterligere fire prosent. Aksjen er dermed ned 25 prosent siden nyttår.

Rammer Oljefondet

Uroen har bidratt til et massivt papirtap for Statens pensjonsfond Utland, bedre kjent som Oljefondet.

Som Swedbanks niende største aksjonær eide fondet rundt 23,4 millioner aksjer ved årsskiftet. En aksjonærliste fra 28. februar på Swedbanks nettsider viser også at fondet siden har økt sin eksponering til 24,5 millioner aksjer, rundt 2,2 prosent.

Verdien på fondets beholdning ved årsskiftet var på 4,63 milliarder svenske kroner, basert på siste sluttkurs i 2018. Ved sluttkurs onsdag var verdien redusert med over én milliard svenske kroner, til 3,60 milliarder svenske kroner.

Legger man til grunn dagens kursfall og beholdningen per 28. februar er papirtapet enda større. Det er imidlertid ikke kjent på hvilke nivåer aksjene er anskaffet.

Sparker konsernsjefen

I en pressemelding torsdag melder Swedbank at styret i banken har avsatt konsernsjef Birgitte Bonnesen.

Finansdirektør Anders Karlsson settes inn som fungerende konsernsjef.

Birgitte Bonnesen, Swedbank.
Birgitte Bonnesen, Swedbank. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Utviklingen i løpet av de siste dagene har skapt et enormt press for banken. Derfor har styret besluttet å avsette Birgitte Bonnesen fra hennes stilling. Når det er sagt har Birgitte Bonnesen i løpet av sine siste tre år som konsernsjef bidratt stort med å skape en ledende digital bank med fysisk tilstedeværelse, sier styreleder Lars Idermark i meldingen.

Spår høy temperatur

Swedbank avholder også generalforsamling torsdag.

Analytiker Ole-Andreas Krohn i DNB Markets påpeker at generalforsamlinger ofte kan være preget av at agendaen er kjent, beslutningen relativt ukontroversielle og temperaturen ikke spesielt høy. Men ikke i dag.

« I dag er det imidlertid ventet at det kan bli høy temperatur på generalforsamlingen i Swedbank. Både rapportene om bankens virksomheter i Baltikum, de stadige nye avsløringene som kommer ut i media, gårsdagens besøk av svenske politimyndigheter, den økte interessen fra amerikanske finansmyndigheter og ikke minst ledelsens posisjoner og mye kritiserte håndtering av alle sakene vil kunne bli diskutert av aksjonærene og tolket med lupe av utenforstående», skriver han i en oppdatering torsdag.

DNB Markets har en holdanbefaling på Swedbank med kursmål 180 kroner per aksje.

Beklager

Styreleder Lars Idermark i Swedbank åpnet dagens generalforsamling med å beklage situasjonen overfor aksjonærene og gjenta at banken samarbeider fullt ut med myndighetene, ifølge di.se.

Styreleder Lars Idermark, Swedbank.
Styreleder Lars Idermark, Swedbank. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Han avviste også påstander som fremsatt av den svenske kringkasteren SVT onsdag, om at Swedbank skal ha villedet amerikanske myndigheter.

– Styret og ledelsens fremste oppgave er å jobbe for aksjonærene i med- og motgang. Jeg beklager situasjonen. Jeg forstår at spørsmålene blir mange og toneleiet høyt når det oppstår spesielle situasjoner som den vi nå befinner oss i, sier Idermark.

Han la også til at det ikke var tilstrekkelig med tre ukers granskning for å komme til bunns i "så viktige spørsmål som hvitvasking".

– Vi kommer til å sikre at eksterne granskere og relevante myndigheter får det materialet de behøver. Det inkluderer tidligere internt arbeidsmateriale og rapporter. Vi kommer til å etterstrebe åpenhet. I går kom EBM til vårt hovedkvarter i Sundbyberg, men ingen individ eller juridisk enhet er mistenkt, sier Swedbank-styrelederen, ifølge di.se.

Swedbank var ned 3,7 prosent til 148,5 svenske kroner på Stockholmsbørsen før handelen i aksjen ble stanset noe før kl. 10.00 torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.