Noe av det første toppsjef Yngve Slyngstad gjorde i det nye året var å løftet tre nye kvinner inn i toppledelsen i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet.

Hva de fikk i lønn ville NBIM først ikke ut med, men nå har DN fått innsyn i deres lønnsbetingelser.

Jumbo

Det viser seg at to av de nye kvinnene i ledelsen – Sirine Fodstad og Hege Gjerde – er desidert lønnsjumboer med en årslønn på 2,75 millioner kroner.

Carine Smith Ihenacho har en årslønn på 320.000 pund, som tilsvarer 3,5 millioner kroner.

Dette er på nivå med den mannen i ledelsen som var dårligst betalt i fjor.

---
---

I ledergruppen som forvalter eiendomsdelen av fondet er det to kvinner, og disse er også blant de dårligst betalte.

Kvinnene i toppledelsen tjener dermed cirka 60 prosent av det mennene i ledelsen tjener. Det er også store skjevheter kjønns- og lønnsmessig på lavere nivåer i organisasjonen, skrev DN tidligere denne uken.

Presseansvarlig i NBIM, Marthe Skaar, forklarer forskjellene slik:

— Lønn er bestemt av stilling, og ikke av kjønn. Markedslønn for investeringsjobber er høyere enn for stabsfunksjoner. Det er bakgrunnen for lønnsforskjellene i ledergruppene, skriver Skaar i en epost.

Høyres Mudassar Kapur i Stortingets finanskomité mener Oljefondets kommentar viser hvor viktig det er å rekruttere kvinner.

— Dette understreker jo bare ytterligere behovet for å øke kvinneandelen i hele organisasjonen, og å nå målet man har satt for seg selv. Dermed vil også flere kvinner kunne komme inn i de funksjonene og posisjonene som har høy lønn og bidra til å tette slike gap, sier Kapur.

Norges Banks hovedstyre har som mål at kvinneandelen skal opp i «minst 40 prosent totalt sett,» ifølge årsapporten til sentralbanken. Dette gjelder også Oljefondet.

Skuffet

På Stortinget er det flere som ikke er særlig fornøyde med Oljefondets likestillingspolitikk.

Dette sa de før lønnsnivået til de tre nye kvinnene i toppledelsen var kjent:

Rigmor Aasrud, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet.
Rigmor Aasrud, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet. (Foto: Fartein Rudjord)

– Det er overraskende tall på toppledernivå. Det viser bare at likestillingskampen er veldig reell når det er så store forskjeller på kvinner og menn som jobber i lederstillinger i Oljefondet, sa Rigmor Aasrud, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet og la til:

– Det er skuffende.

Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talskvinne.
Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talskvinne. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix)

Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talskvinne, reagerte slik:

– Tallene er slående lesning, både når det gjelder lønnsforskjeller, men også kvinneandelen blant lederne i Oljefondet. Jeg er overbevist om at hvis en lykkes i å få flere kvinnelige ledere, vil det bidra til å jevne ut lønnsforskjeller. Fondet jobber for dårlig med dette. (Vilkår)

Meretes utvalgte: Klassechianti
Fontodi Chianti Classico passer perfekt til påskens lammemiddag.
01:08
Publisert: