Det ble tirsdag klart at Norges Banks representantskap kaller inn troppene i Norges Bank til ekstramøte for å diskutere ansettelsen av Nicolai Tangen som oljefondssjef.

Representantskapet vil ha klarhet i om det har skjedd brudd på regelverk som gjelder for Norges Banks virksomhet.

Representantskapet ber også en redegjørelse fra sentralbanksjef og styreleder Øystein Olsen. Han er øverste ansvarlig for ansettelsen av hedgefondforvalteren Tangen. Olsen skal redegjøre på et møte onsdag klokken ti, skriver Julie Brodtkorb, leder av representantskapet, i en sms til DN.

DN har tidligere skrevet at Tangen og hans fond har milliarder plassert i skatteparadiser og selskaper og truster på De britiske jomfruøyene og Jersey. Han sto aldri på søkerlisten til jobben. Det karakteriserte to jusprofessorer som ulovlig. Tangen får også beholde en eierandel i Ako Capital, forvalterselskapet han har bygget opp, mens han er sjef for Oljefondet.

Så kom VGs sak om et påkostet seminar der Tangen spanderte på blant andre avtroppende sjef Yngve Slyngstad.

Ikke vente

Representantskapet, som er Stortingets vaktbikkje og fører tilsyn med Norges Bank, skulle først ha møttes 11. juni, men de finner det ikke forsvarlig å vente så lenge med den betente Tangen-saken.

Brodtkorb møtte den såkalte faste komité tirsdag, som forbereder alle saker for representantskapet. Den består av Brodtkorb, nestleder Reidar Sandal og de tre medlemmene Gjermund Hagesæter, Paul Birger Torgnes og Marianne Aasen.

DN skrev mandag at Nicolai Tangen og hodejegeren som ansatte ham, Harald Kringlebotn i Russell Reynolds Associates, kjenner hverandre fra før av.

Kjenner hodejeger

Russell Reynolds tok i desember kontakt med Tangen på eget initiativ, opplyser Norges Bank. På spørsmål fra DN, opplyser Tangen at han hadde kjennskap til hodejegeren fra før av. Både privat, og i tillegg var det Kringlebotn som fant ny direktør til Sørlandets Kunstmuseum (SKMU), som forvalter kunstsamlingen hans.

– Jeg kjenner til Harald Kringlebotn fra Kristiansand, og det er riktig at Russell Reynolds var rådgiver da SKMU rekrutterte ny direktør og jeg satt i styret. Vi er ikke nære venner, men har truffet hverandre i enkelte sosiale sammenhenger, hovedsakelig fordi våre koner har noen felles venner. Harald var en av fire personer i Russell Reynolds som intervjuet meg.

DN har spurt Kringlebotn om relasjonen til Tangen mandag. Han opplyser at han ikke kan uttale seg om oppdraget. 23. januar opplyste Kringlebotn ansettelsesutvalget om sitt kjennskap med Tangen, ifølge kommunikasjonsdirektør Runar Malkenes i Norges Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.