Det ble et utfordrende første kvartal for Statens pensjonsfond utland, også kalt Oljefondet. Fondet hadde i første kvartal 2022 en avkastning på minus 4,9 prosent, noe som tilsvarer 653 milliarder kroner.

Det opplyser Oljefondet i en pressemelding torsdag.

– Første kvartal har vært preget av geopolitisk uro, noe som også har påvirket markedene. Avkastningen var negativ for både aksjer og renter, men positiv for unotert eiendom, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management (Nbim).

I tillegg skriver fondet at valutabevegelser bidro til å redusere fondets verdi med 171 milliarder kroner. Den norske kronen styrket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet.

Oljefondet opplyser samtidig at avkastningen var 0,66 prosentpoeng, tilsvarende 82 milliarder kroner, bedre enn avkastningen på referanseindeksen. Fondets investeringer måles mot en referanseindeks fastsatt av Finansdepartementet med utgangspunkt i indekser fra FTSE Group og Bloomberg Barclays Indices.

Per 31. mars hadde Oljefondet en verdi på 11.657 milliarder kroner, ned fra 12.340 milliarder kroner ved utgangen av 2021.

Ut av Russland

Få dager etter at Russland gikk til angrep mot Ukraina besluttet Finansdepartementet at Oljefondet skulle fryse all handel i russiske aksjer, og deretter legge en plan for å selge seg ut.

Ved inngangen av året var Oljefondets verdier i russiske verdipapirer på 27 milliarder kroner, en sum som siden har falt til mellom to og to og en halv milliard kroner. Det sa nestsjef Grande under en pressekonferanse i mars.

I et brev til Finansdepartementet i midten av mars skrev Norges Bank at det skal gjennomføre nedsalget, men at det ikke er mulig å gjøre dette ennå «grunnet stengte markeder og omfattende sanksjoner».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.