Oljefondets avkastning var på 4,3 prosent i kvartalet, drevet av opptur i det globale aksjemarkedet generelt og amerikanske teknologiselskaper spesielt.

Oljefondet er tungt inne i alle de store teknologiselskapene, som Apple, Amazon, Microsoft, Facebook og Alphabet.

Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 5,7 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 1,1 prosent. Investeringer i unotert eiendom fikk en avkastning på 0,9 prosent.

Lavere enn referanseindeks

Fondets avkastning var 0,03 prosent lavere enn avkastningen på referanseindeksen.

– Finansmarkedene var fortsatt preget av usikkerhet knyttet til koronaviruset. Likevel ga aksjemarkedene god avkastning i kvartalet. Særlig var oppgangen drevet av amerikanske teknologiselskaper, sier leder Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management i en melding.

Tangen tok over i starten av september som ny sjef i Oljefondet. Tredje kvartal inneholder én måned under hans ledelse, og to måneder med mangeårig sjef Yngve Slyngstad.

Oppgangen for fondet i tredje kvartal kom etter en nedgang på minus 3,4 prosent i første halvår 2020.

Kronen styrket seg

Kronekursen styrket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Valutabevegelsene bidro til å redusere fondets verdi med 97 milliarder kroner. I tredje kvartal ble det tatt ut 105 milliarder kroner fra fondet.

Fondet hadde en verdi på 10.610 milliarder kroner per 30. september 2020. Ved utgangen av kvartalet var 70,7 prosent av fondet investert i aksjer, 2,7 prosent i unoterte eiendomsinvesteringer og 26,6 prosent i renteinvesteringer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.