Oljefondet fikk en avkastning på 1,8 prosent i andre kvartal, som tilsvarer 163 milliarder kroner. Dette var 0,2 prosentpoeng svakere enn referanseindeksen, handlelisten med aksjer og obligasjoner som Finansdepartementet fastsetter.

Tapet mot indeksen kom blant annet som følge av svak utvikling for kinesiske aksjer. Oljefondet har langt mer Kina-aksjer enn referanseindeksen. Cirka fire prosent av aksjeporteføljen er plassert i kinesiske aksjer, drøyt 200 milliarder kroner. Fondet har både eksterne og interne forvaltere som konsentrerer seg om Kina, nærmere bestemt børsene i Shanghai og Hang Seng. Aksjer som utelukkende er notert på disse børsene er ikke inkludert i referanseindeksen.

Mer om Oljefondet i Kina: Oljefondets kinasyndrom dn+

Mot 70 prosent aksjer

Oljefondet er i ferd med å kjøpe seg opp til en aksjeandel på 70 prosent. Stadig mer av fondets avkastning er dermed en funksjon av svingningene i det globale aksjemarkedet. Etter et svakt første kvartal for globale aksjer, hentet disse seg inn i andre kvartal, noe som bidrar til å forklare den positive avkastningen. Aksjeporteføljen fikk en avkastning på 2,7 prosent i andre kvartal.

Resten av fondet er plassert i obligasjoner og en liten del, rundt tre prosent, i eiendom. Obligasjonene fikk en avkastning på null prosent, mens avkastningen på fondets eiendommer i London, Paris, New York og andre storbyer endte på 1,9 prosent i kvartalet.

Høyere verdi

Oljefondets markedsverdi var ved slutten av kvartalet på 8337 milliarder kroner, mot 8124 ved utgangen av første kvartal. Oljefondets verdi målt i norske kroner steg i kvartalet også som følge av svekket krone mot de valutaene fondet er plassert i.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.