I svarene fra Norges Bank til representantskapet kommer det frem nye opplysninger om Nicolai Tangens nyopprettede selskap Kanita LLP.

Dette selskapet opprettet han samme dag som han i praksis fikk jobben som sjef for fondet, og som har forgreninger til skatteparadiset Isle of Man.

Norges Bank ville tirsdag ikke svare på spørsmål fra DN om Kanita LLP og eierstrukturen på Isle of Man var kjent for sentralbanken før Tangen ble ansatt.

Kanita LLP er et britisk selskap som ble registrert 5. mars, samme dag som hovedstyret i Norges Bank ga ansettelsesutvalget fullmakt til å ansette Tangen som ny sjef for Oljefondet.

Tangen kontrollerer selskapet via en personlig eierandel. I tillegg er Heliopause Ltd, et selskap registrert på Isle of Man, eier. Også dette selskapet kontrollerer Tangen, kommer det frem av redegjørelsen.

Nicolai Tangens seilbåt «Nikata».
Nicolai Tangens seilbåt «Nikata». (Foto: Baltic Yacht)

Formålet med Kanita LLP er å eie Tangens seilbåt, den 33,47 meter lange «Nikata». Seilbåten har inntil nylig vært eid av Isle of Man-selskapet Nikata LP Inc, men ble altså overført til Kanita LLP.

Isle of Man-selskapet Heliopause Ltd vil bli byttet ut med et nytt britisk selskap, slik at Kanita i fremtiden ikke vil ha noen bånd til Isle of Man, ifølge redegjørelsen, slik at det ikke skal være noen bekymring («any concern») om at seilbåten er eid av et Isle of Man-selskap.

Det står ikke noe i redegjørelsen hva som vil skje med Heliopause Ltd, altså om Tangen fortsatt vil ha dette selskapet selv om det ikke lenger skal eie Kanita LLP, men Tangen opplyser til DN at selskapet vil oppløses.

Mannskapet på «Nikata» er ansatt i selskapet Nikata Maritime Limited på De britiske jomfruøyene, som er eid av Tangen. Dette er standard prosedyre og administrativt hensiktsmessig, ifølge redegjørelsen, men det undersøkes om de ansatte kan være ansatt i et annet selskap.

Tangen har i 2019 bestilt en ny båt, en Windy 31 Zonda 33, via Isle of Man-selskapet Nikata LP Inc. Tangen vil eie denne båten privat når han flytter til Norge og starter i jobben som sjef for Oljefondet. Da vil selskapet oppløses, opplyser Tangen til DN.

Eierandel i Ako Capital

Tangen har siden 2005 drevet forvalterselskapet Ako Capital fra sin base i London. Når han blir sjef for Oljefondet vil han tre ut av styre og stell i dette selskapet.

Men han vil fortsatt ha en eierandel i Ako Capital via Ako Capital Management, som igjen er eid av Ako Capital (Jersey) Ltd. Dette er noe Norges Bank i utgangspunktet har sagt ja til. Denne andelen skal passes på av Gabler og DNB, ifølge redegjørelsen.

Tangen har opplyst til DN at han vil overlate sin personlige eierandel i Ako Capital til den veldedige stiftelsen Ako Foundation. Dette gjøres via et nytt britisk selskap, DSHN Philantrophy LLP.

Tangen vil også oppløse Ako Trust på Jersey og overføre verdiene her, inkludert selskapet Ako Investment Holdings på De britiske jomfruøyene, til den veldedige stiftelsen.

Alle detaljer rundt den nye strukturen er ikke avklart, ifølge redegjørelsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.