Oljefondet fikk en negativ avkastning på 6,1 prosent i 2018. Det var 0,3 prosentpoeng dårligere enn referanseindeksen fondet måles mot.

Den negative avkastning målt i kroner er den nest største i fondets historie, bare overgått under finanskrisen da avkastningen ble negativ med 633 milliarder kroner.

  • Aksjene i Oljefondet fikk en avkastning på minus 9,5 prosent, 0,69 prosentpoeng dårligere enn indeksen. Aksjeandelen til Oljefondet var ved utgangen av fjoråret 66,3 prosent. I løpet av fjerde kvartal kjøpte fondet aksjer for 185 milliarder kroner netto for å øke aksjeandelen til 70 prosent. Fallet i aksjemarkedet gjorde at aksjeandelen fortsatt var et stykke under dette målet ved årsskiftet, men etter årets oppgang i aksjemarkedet er 70 prosent nådd.
  • Obligasjonene fikk en avkastning på 0,6 prosent, det samme som indeksen. Obligasjonsandelen var 30,7 prosent ved årsslutt.
  • Unotert eiendom fikk en avkastning på 7,5 prosent. Unotert eiendom utgjør tre prosent av fondet.

Ved årsslutt var Oljefondet på 8256 milliarder kroner. Det er 232 milliarder kroner mindre enn for ett år siden. 2018 er dermed det første året siden 2002 at fondet ikke har steget i verdi.

– 2018 er det første året med en vesentlig nedgang i markedsverdien av fondet, sier Oljefondets sjef Yngve Slyngstad.

Verdien av Oljefondet bestemmes av tre faktorer: Avkastningen på aksjer, obligasjoner og eiendom, hvor mye oljepenger som tilføres eller tas ut i løpet av året og kronekursen. Verdien av fondet målt i kroner øker når kronen svekkes sammenlignet med dollar, euro, pund og de andre valutaene Oljefondet er investert i.

I løpet av fjoråret trakk avkastningen fondet ned med nevnte 485 milliarder kroner, mens det ble tilført 34 milliarder kroner til fondet. Valutaeffekten ble positiv med 224 milliarder kroner.

2019 har startet med oppgang i det globale aksjemarkedet. Oljefondets verdi har derfor steget og er onsdag formiddag på cirka 8800 milliarder kroner, ifølge telleverket på Oljefondets hjemmeside.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se reaksjonen til DNs børskommentator da han fikk levert tre flasker vin på døren på grunn av et veddemål
04:57
Publisert: