Ved årsskiftet eide oljefondet aksjer i Hikvision, som er verdens største leverandør av overvåkingsutstyr, til en verdi av 954 millioner kroner, skriver Aftenposten. Oljefondet har også aksjer i overvåkingsselskapet Dahua, som ved årsskiftet hadde en verdi på 207 millioner kroner.

I 2017 inngikk selskapene avtaler i Xinjiang-provinsen til en verdi av rundt 9 milliarder kroner, ifølge nettstedet IPVM. De skriver at Hikvision har tjent penger på overvåkingen av uigurer. Opp til 1 million har av den kinesiske stat blitt sendt på interneringsleirer, ifølge Amnesty.

Leder av Oljefondets etikkråd Johan A. Andersen sier han ikke kan kommentere investeringene direkte, men sier på generelt basis er vi stadig mer opptatt av hvilke muligheter teknologi gir for misbruk.

Hikvision skriver i en epost til avisen at kinesiske myndigheter ikke er involvert i driften av selskapet, som «er et uavhengig, globalt og børsnotert selskap» på spørsmål om deres kameraer benyttes av myndighetene i interneringsleirene i Xinjiang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.