Det blir en grillfest litt utenom det vanlige for sentralbanksjef Øystein Olsen når han skal forsvare jobben han og hovedstyret i Norges Bank har gjort med å finne ny sjef til Oljefondet.

Høringen starter klokken 12, men først skal leder av Norges Banks representantskap, Julie Brodtkorb, i ilden. Representantskapet har kritisert ansettelsesprosessen og sendt brev til Stortinget med kritiske bemerkninger, noe som er bakgrunnen for høringen:

  • Norges Bank førte ikke Tangen og flere andre opp på søkerlisten, heller ikke anonymt, slik offentlighetsloven krever. Lovbrudd, konkluderte flere juseksperter.
  • Norges Bank aksepterer at Tangen fortsatt kan eie Ako Capital, forvalterselskapet han har bygget opp, mens han er sjef for fondet. Han får også eie Ako-fond for rundt fire milliarder kroner. Representantskapet mener de mekanismene som er innført og som skal hindre interessekonflikter ikke er tilstrekkelige.
  • Tangen har via Ako-systemet og privat benyttet selskaper i skatteparadiser, noe som har ført til mye kritikk og kritikk av Norges Bank for å ha et litt for avslappet forhold til slike paradiser.

Brodtkorb starter showet med en ti minutters innledning, før finanskomiteens medlemmer har én time på å stille henne spørsmål, før hun oppsummerer i fem minutter.

Så er det sceneskifte, hun går ut og Øystein Olsen kommer inn. Han innleder i ti minutter, så er det én time med spørsmål før han oppsummerer i fem minutter.

Finanskomiteen skal etter høringen diskutere saken og sende sin innstilling til Stortinget. Hvordan komiteen vil konkludere, vil avhengig av høringene og de svarene som Brodtkorb og Olsen gir. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.