Børsnoteringen av verdens største oljeselskap rykker nærmere. Saudi Aramco kan være notert på børsen i Riyadh innen utgangen av november eller starten av desember.
Planen er å notere én til to prosent av selskapets aksjer på den nasjonale børsen, før en senere internasjonal notering. Totalt fem prosent av selskapet vil få nye eiere. Resten vil forbli eid av staten med kongefamilien i spissen, ifølge Wall Street Journal.
Aksjer til salgs
Oljefondet hadde ved årsskiftet investert drøyt ni milliarder kroner i Saudi-Arabia, fordelt på 44 investeringer.
Fondet deltar i utgangspunktet i alle store børsnoteringer verden over, siden disse selskapene blir inkludert i referanseindeksen som fondet legger til grunn for sine investeringer. I årets to første kvartaler deltok fondet i 86 børsnoteringer.
Men hvorvidt det vil delta i Saudi Aramco-noteringen er mer usikkert. Årsaken er at fondet skal selge seg ut av oljeselskaper som er klassifisert som «produsent av råolje». Dette er kun én kategori oljeselskaper. De store integrerte oljeselskapene, som Exxon og Shell, kan fondet fortsatt være investert i, siden disse ikke klassifiseres som «produsent av råolje». Saudi Aramco omtaler seg selv som verdens største integrerte olje- og gasselskap. Spørsmålet er da om Oljefondet likevel kan delta på Saudi Aramco-noteringen.
– Vi forhåndsannonserer ikke hvilke selskaper fondet skal investere i eller ikke investere i, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet.
Raffinering er ok
Stortinget har vedtatt at fondet ikke skal være investert i en viss type oljeselskaper.
Norges Bank foreslo opprinnelig å ta ut alle energiaksjene fra Oljefondet. Da forslaget kom, var verdien av disse selskapene 340 milliarder kroner. Men regjeringen ønsket bare å nappe ut selskaper som drev med «leting og produksjon». Verdien av disse selskapene var 70 milliarder kroner.
Denne kategorien selskaper er siden blitt delt i to av indeksleverandøren, i «produksjon av råolje» og «raffinering og markedsføring». Finansdepartementet vil endre mandatet til Oljefondet til å kun omfatte førstnevnte kategori, som utgjør 0,8 prosent av fondets referanseindeks for aksjer og 54 milliarder kroner, ifølge et brev fra departementet.
Norges Bank skal innen 25. oktober gi sin kommentar til endring av mandatet, før det formelt trer i kraft.
Deretter vil salget av oljeprodusenter iverksettes. Dette vil skje over en lengre periode. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.