Fredag 25. oktober blir stående som en historisk milepæl i fondets historie. Oljefondets eget uoffisielle telleverk viste nemlig svimlende 10.000 milliarder kroner.

Dette er første gang og ny rekord for fondets markedsverdi. Det er oppturen i aksjemarkedet som er hovedårsaken til rekorden.

– Dette er en jobb man forsøker å ikke ta med seg følelsene inn i, men jeg ser på dette som et historisk øyeblikk. Utrolig milepæl. Vi hadde aldri forestilt oss at vi skulle komme dit. Fondet er større enn jeg, alle andre som har jobbet i fondet og alle oppdragsgivere kunne forestille seg at det ville bli. Ansvaret som følger med, er selvsagt enormt, sier Oljefondet sjef, Yngve Slyngstad, til DN.

Han er administrerende direktør i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet.

– Hvor mye må vi være forberedt på at fondet kan falle? Det kommer vel en «dagen derpå»?

Det var dine ord. Den dagen vi stirrer på et 1-tall med tretten nuller bak, tror jeg vi tar en dyp innpust og tenker på hvor fantastisk det er. Vi får over helgen tenke gjennom nedsiden, som alltid vil være der, svarer Slyngstad og legger til:

– I dag er det 10.000.000.000.000 som er tallet.

Styrkes på svak krone

Ettersom Oljefondets investeringer foretas i utenlandsk valuta, øker verdien i norske kroner når kronen svekker seg mot andre valutaer. En historisk svak krone har bidratt betydelig til at fondet nå har vokst seg så stort.

Fondet er i tillegg blitt mye mer sensitivt for opp- og nedturer i aksjemarkedet etter at Stortinget besluttet at 70 prosent av fondet skal plasseres her. Drøyt 69 prosent av fondet er nå investert i aksjer.

– Nå har vi 10.000 milliarder kroner i Oljefondet, nøyaktig 50 år etter starten på det norske oljeeventyret da Ekofisk ble funnet. Jeg tror ingen, i sin villeste fantasi, så for seg at dette skulle bli så stort, sier finansminister Siv Jensen (Frp) til DN og legger til:

Jeg tror ingen, i sin villeste fantasi, så for seg at dette skulle bli så stort
Siv Jensen, finansminister

– Samtidig er det viktig å minne om at størrelsen på fondet kommer til å svinge. Det tåler vi. Fondet et bygget for å tåle det.

Ved utgangen av andre kvartal økte verdien av fondet til hele 9162 milliarder kroner, som var historisk høyt.

Advarer mot nedtur

Etter ti år med nærmest sammenhengende oppgang på verdens børser kommer det garantert også nedturer. Oljefondssjef Yngve Slyngstad får ikke understreket det ofte nok.

I april i fjor uttalte Slyngstad til DN at fondets verdi kan falle over 3.000 milliarder kroner.

– Hvordan rigger du deg for en nedtur?

– Sist gang vi så en stor børsuro var rundt årsskifte i fjor, og da kjøpte vi aksjer for over 300 milliarder, sier Slyngstad.

– Så dere rigger dere for kjøp, som dere gjorde under finanskrisen?

– Markedene skal bevege seg veldig mye ned før vi begynner å kjøpe. Det er regler knyttet til dette, men vi offentliggjør ikke hvordan vi gjør det. Vi må være forberedt på store svingninger. Og når tallet er så stort som 10.000 milliarder, blir de svingningene tilsvarende store, svarer han.

Oljefondets sjef signaliserer at han ikke synes dette er dagen for å snakke om en mulig nedtur, og kommer i stedet med en klar oppfordring til DNs journalist:

– Du som har fulgt fondet så lenge, du må gå ut og ta deg en øl eller et glass vin, du også, eller hvordan du nå feirer, for det er alles penger, vet du.

Enorm avkastning

Oljefondets formål er å sikre velstanden til dagens og fremtidens generasjoner. Verdien av Oljefondet påvirker hvor mye oljepenger regjeringen kan bruke over statsbudsjettet.

Grunnen til det er den såkalte handlingsregelen, som åpner opp for at det kan brukes tre prosent av fondets verdi hvert år over budsjettet. Et mindre fond betyr derfor mindre penger til formål, som skole, barnehage og helse.

– De siste ti årene har vi hatt 5000 milliarder kroner i avkastning. Det er ikke satt inn mer enn 3300 milliarder, nå er fondet tre ganger så stort som det. Og den enorme avkastningen har kommet på bare de siste ti årene, og veldig mye det siste året, sier Slyngstad.

I siste budsjett la regjeringen seg godt under handlingsregelen, noe som førte til massiv ros og terningkast 6 fra noen av landets ledende økonomer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

26. oktober 2019 ble en ny historisk dato for Oljefondet.
26. oktober 2019 ble en ny historisk dato for Oljefondet. (Foto: Skjermdump fra www.nbim.no)