Torsdag fikk Oljefondet en ny leder som skal lose fondet i en tid der verdens finansmarkeder herjes av koronakrisen.

Sentralbanksjef og styreleder i Norges Banks hovedstyre, Øystein Olsen, presenterte torsdag formiddag den nye oljefondssjefen i Norges Banks lokaler.

Investor og kunstsamler Nicolai Tangen til DN i 2018: – Kunst er kunst og penger er penger
Investor, kunstsamler og nå oljefondsjef Nicolai Tangen viste frem deler av kunstsamlingen sin til DN i 2018.
01:07
Publisert:

– Det er en ære å ta over ledelsen av Oljefondet, sa Nicolai Tangen på videolink.

– Dette er ikke drømmejobben. Dette er drømmen min.

– Jeg tror dette blir innmari moro!

Tangen er hedgefondforvalter og tjente 1,3 milliarder kroner i 2018. Siden 2005 har han tjent 7,2 milliarder kroner via selskapet Ako Capital.

Han sa allerede i fjor at han skulle trekke seg fra Ako Capital, men denne prosessen blir nå fremskyndet.

Bryter alle bånd

Tangen legger pengene sine i en veldedig stiftelse, flytter til Norge og vil betale skatt av formuen, noe han sier han vil «gjøre med glede». Han anslår det er snakk om 60-70 millioner kroner i skatt. I Ako Foundation sier Tangen han har lagt inn fem milliarder kroner.

– Alle bånd mellom meg og Ako Capital brytes, sier Tangen.

Ifølge Kapital hadde han en formue på 5,5 milliarder kroner i fjor.

Han fikk spørsmål om hvorfor han gir bort pengene til stiftelsen.

– Jeg synes arveavgiften burde vært 100 prosent. Det er ekstremt urettferdig at noen får en stor pengesekk når de er født. Det beste jeg vet er pizza. Det koster 200 kroner. Jeg kan bare spise en pizza om dagen, så da gir jeg bort pengene til stiftelsen, sier han.

Tangen vil de neste månedene sette seg inn i Oljefondets forvaltning. Så skal han gå i gang med å se på om forvaltningen kan finjusteres innenfor de rammene som er gitt av Stortinget og Finansdepartementet.

Yngve Slyngstad offentliggjorde 30. oktober at han går av som oljefondssjef. Fem dager før hadde Slyngstad levert sin oppsigelse. Det gjorde han samme dag som telleverket til Oljefondet viste svimlende 10.000 milliarder kroner.

Fondets nåværende nestleder, Trond Grande, har vært en åpenbar kandidat til å ta over fra den dagen søkerlisten kom med hans navn.

Ilddåp for ny sjef

Yngve Slyngstad ble hyret av fondets første sjef, Knut Kjær, til å bygge opp aksjeforvaltningen i 1997.

Slyngstad tok over etter Kjær i 2008, og ledet fondet gjennom finanskrisen som smalt samme høst.

Oljefondets nye sjef får også en ilddåp. Koronakrisen mangler historisk sidestykke, og er en av de alvorligste økonomiske krisene noensinne.

Da søkerlisten til stillingen som ny sjef ble annonsert tidligere i år, la ikke Slyngstad skjul på at han var skuffet over at det var null kvinner på listen.

– Jeg hadde forventet at det var kvinnelige søkere på den listen, ja, sa Slyngstad til DN i februar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.