Cannabis-relaterte aksjer har fått en rakettstart på 2019, og mange av selskapene i sektoren har opplevd kurshopp på over 50 prosent de siste to månedene.

DN skrev onsdag at cannabis-feberen allerede har spredt seg til Norden, og blant nettmegleren Nordnets kunder har rundt 15.000 personer investert i marihuana-aksjer.

Men det er ikke bare et stort antall hobbyinvestorer som har grunn til å juble etter det kraftige kursrallyet i cannabis-sektoren i år. Statens pensjonsfond utland, mest kjent som Oljefondet, har sørget for at alle nordmenn har tjent godt på cannabis-bølgen.

Blant de rundt 9150 selskapene som Oljefondet har investert i, har DN funnet fem som har betydelig virksomhet knyttet til medisinsk marihuana. Store legemiddelselskaper som kun har enkelte cannabis-relaterte prosjekter, er utelatt fra beregningen.

Stor papirgevinst

Ved inngangen til 2019 hadde Oljefondet investert rundt 910 millioner kroner i disse fem selskapene. De samme aksjene er i dag verd rundt 1,36 milliarder kroner.

Det betyr at de fem aksjene alene har bidratt med 446 nye millioner i nordmenns pensjonsbinge så langt i år.

– Spørsmålet om cannabis-relaterte selskaper er relativt nytt, og det er utfordringer knyttet til å definere hvilke selskaper som omfattes. Det er en ny sektor som vi for første gang begynte å se på i fjor, sier kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management (NBIM)

De to største cannabis-investeringene til Oljefondet er Aurora Cannabis og Conopy Growth Cooperation. Ved inngangen til året hadde Statens pensjonsfond utland plassert drøyt 260 millioner kroner i hvert av disse to selskapene. I dag er aksjeposten verd over 400 millioner kroner hver.

Satset i 2018

Sevang bekrefter at Oljefondet er investert i de fem selskapene DN har identifisert.

– Aphira Inc, Aurora Cannabis og Canopy Growth Corp kom inn i beholdningslisten i 2018, sier Sevang.

Alle disse tre selskapene er spesialisert på utvikling og kommersialisering av medisinsk marihuana. De to andre selskapene, Insys Therapeutics og Scotts Miracle Gro, har vært i porteføljen siden henholdsvis 2015 og 2007. Begge hadde tidligere sin hovedvirksomhet knyttet til andre produkter enn cannabis, men har satset stort på det raskt voksende markedet de siste årene.

Scotts Miracle Gros hovedvirksomhet er fortsatt knyttet til gressplener og hageprodukter, men de siste årene har selskapet forsøkt å bli en viktig tilbyder av hydrokultur og andre vekst-systemer til cannabis-industrien.

Vurderer etikk

Ifølge Thomas Sevang har Oljefondets forvaltere diskutert de etiske vurderingene rundt investeringene i cannabis-aksjer med Etikkrådet.

– Spørsmålet er drøftet med Etikkrådet. Vi arbeider med spørsmålet for å avklare hvordan vi forholder oss til denne typen investeringer, sier Sevang.

Han ønsker ikke å si noe om hvorvidt Oljefondet overvekter eller undervekter sektoren, og vil heller ikke kommentere om Oljefondet har solgt seg ned, eller kjøpt seg opp, i de fem selskapene så langt i år.

– Eierandelen i selskapene DN viser til, er alle under én prosent, men fondets gjennomsnittlige eierandel i børsnoterte selskaper i Nord-Amerika er noe over én prosent. Vi har ikke noe syn på markedet, og prinsipielt kommenterer vi heller ikke enkeltinvesteringer, sier Sevang.

Kraftig rekyl

Verdien av Statens pensjonsfond utland falt med 483 milliarder kroner i 2018, tilsvarende en avkastning på minus 6,1 prosent.

Ved utgangen av 2018 var Oljefondet på 8256 milliarder kroner. Et kraftig oppsving på de fleste av verdens børser har bidratt til at denne verdien har tatt seg opp betraktelig så langt i år.

Ifølge den løpende beregningen av Oljefondets verdi på sidene til Norges Bank Investment Management var verdien på fondet torsdag ettermiddag på 8866 milliarder kroner.

Det betyr at Oljefondet har lagt på seg 610 milliarder kroner så langt i 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Så enkelt kapret DN Sophie Elises mobilnummer
Mobilkapring er den nye sikkerhetstrusselen, som kan frarøve deg ditt digitale liv og identitet.
03:19
Publisert: