DN har fått innsyn i lønns- og bonusutbetalingen, fordelt på intervaller, til de ansatte i Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter Oljefondet, verdens største statlige fond. Tallene angir antall ansatte per lønnsnivå.
Det er ni personer som tjener mer enn sjefen for NBIM, Yngve Slyngstad, som fikk 6,7 millioner kroner i lønn i fjor. Fra før vet vi at aksjesjefen Petter Johnsen tjener litt mer enn Slyngstad. Han fikk 7,6 millioner kroner i fjor. Men utenom Johnsen er det ytterligere åtte personer som får mer lønn og bonus enn Slyngstad.
NBIM offentliggjør i hver årsrapport lønnen til toppledelsen, der Slyngstad og Johnsen er representert. Men det er altså mange av de best betalte som ikke er en del av denne gruppen. Hvem disse er, ønsker ikke NBIM å gå ut med.
To over ti millioner
To ansatte tjener mer enn ti millioner kroner, og to ansatte tjente mellom ni og ti millioner kroner. Hvem dette er, er uvisst, men det er opplagt at dette tallet inkluderer bonus.
Forvaltere på topp
Basert på ligningen for 2017 er det mulig å gjette seg frem til hvem som trolig er blant de best betalte. Blant dem som befinner seg i toppsjiktet er trolig sjefen for New York-kontoret, Paul Marcussen, og flere porteføljeforvaltere.
De ansatte som tjener minst er ansatt i stabs- og støttefunksjoner, og det er også her det er flest ansatte. De som tjener mest er ledere og porteføljeforvaltere. Det er 69 ansatte som tjente over tre millioner kroner.
Svakt 2018
Bonus i 2018-tallene er basert på 50 prosent tildeling basert på 2017-resultat og en tredjedel tilbakeholdt bonus for de tre foregående årene. Beløpet som holdes tilbake justeres for fondets avkastning, opplyser NBIM.
Flere får lønnsutbetalinger i utenlandsk valuta, så valutakursen har en viss effekt når lønnen konverteres til kroner.
2018 var et svakt år for Oljefondet. Avkastningen ble negativ med drøyt seks prosent, tilsvarende 485 milliarder kroner. Målt mot referanseindeksen hadde fondet 0,30 prosentpoeng lavere avkastning. Aksjeforvalterne fikk 0,69 prosentpoeng lavere avkastning enn sin indeks. 2018-prestasjonen er ikke reflektert i lønnstallene for 2018, men vil ha påvirkning på bonusutbetalingen i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.