De fleste fikk seg en stor overraskelse med nyheten om at hedgefondforvalteren Nicolai Tangen blir ny sjef for Oljefondet.

– Dette er ikke drømmejobben. Dette er drømmen min, sa Nicolai Tangen på videolink torsdag.

Tangen er hedgefondforvalter og tjente 1,3 milliarder kroner i 2018. Siden 2005 har han tjent 7,2 milliarder kroner via selskapet Ako Capital. Hvor mye han tjente i 2019 er ennå ikke kjent.

Ikke mer aktiv strategi

Karin Thorburn, finansprofessor ved NHH (Norges Handelshøyskole) og anerkjente Wharton Business School, er blant dem som har fulgt Oljefondet tettest.

Hun håper ansettelsen av Tangen ikke er et signal om en mer aktiv strategi for Norges store sparebøsse.

– Tangen har vært en veldig suksessfull, aktiv forvalter av sitt eget hedgefond. Utfordringen for Tangen blir å ta over roret i et hovedsakelig passivt fond, som Oljefondet er, sier hun.

Aktiv forvaltning vil si at en plukker ut aksjer en har tro på, og investerer i andre ting enn aksjer på børs, som eiendom, aksjer i selskaper som ikke er notert på børs, eller infrastruktur.

– Aktiv og passiv forvaltning er to veldig ulike investeringsstrategier, der den siste går ut på å minimere kostnadene ved å holde en indeks, sier Thorburn.

Oljefondet har i dag en strategi som innebærer at det i all hovedsak følger utvalget i internasjonale børsindekser.

Knut Kjær, tidligere sjef i Oljefondet, er full av lovord om den nye oljefondssjefen, Nicolai Tangen.
Knut Kjær, tidligere sjef i Oljefondet, er full av lovord om den nye oljefondssjefen, Nicolai Tangen. (Foto: Didrik Linnerud Arnesen)

Knut Kjær, Oljefondets første sjef, fra 1998 til 2007, er full av lovord om Tangen:

– Jeg ble positivt overrasket over valget. Det er vanskelig å tenke seg noen som er mer kvalifisert og som snakker norsk. Nicolai Tangen er kanskje den best kvalifiserte personen jeg kunne tenke meg til å ta over denne jobben. Det er få nordmenn som har så mye erfaring fra internasjonal kapitalforvaltning, og som har vist så gode resultater og lyktes så godt som Tangen, sier Kjær.

«Stor respekt for ham»

Kjær mener Tangen besitter to egenskaper som sammen er unike:

– Tangen er åpenbart en flink fagperson, men han har også vist sterke lederkvalifikasjoner ved å bygge opp et selskap som Ako Capital. Du må være en inspirerende og god leder for å gjøre noe sånt, og ikke minst, du må være god på risikostyring. Jeg har stor respekt for ham, og respekten er ikke blitt noe mindre de gangene jeg har møtt ham, sier Kjær og legger til:

– Styret skal ha stor honnør for å ha valgt Tangen.

Mer aktiv forvaltning

Investor og porteføljeforvalter Jan Petter Sissener er også strålende fornøyd.

– Det er overraskende, men han er en førsteklasses person, jeg har aldri hørt et negativt ord om ham, sier Sissener, som kjente Tangen som student og siden har truffet ham et par ganger.

– Jeg har aldri hørt et negativt ord om ham, sier investor Jan Petter Sissener.
– Jeg har aldri hørt et negativt ord om ham, sier investor Jan Petter Sissener. (Foto: Fartein Rudjord)

Sissener undrer seg over hvorfor Tangen har valgt å søke jobben, som innebærer at han flytter til Oslo.

– Kanskje han ville flytte hjem? Det er ikke naturlig å lede Ako Capital fra Oslo. Han har vel vært ved en korsvei i livet. Han trenger ikke penger, men han synes sikkert det er spennende med en utfordring, og å være sjef for Oljefondet er en av de mest spennende jobbene du kan ha som forvalter, sier Sissener.

Investoren mener det er bra at vi får noen utenfra som tenker helt annerledes.

– Jeg vil tro Tangen er mer aksjemann og mindre matematiker enn Yngve Slyngstad. Kanskje vil han delta mer aktivt i forvaltningen selv, og benytte mindre kjøp av eksterne tjenester, sier Sissener.

– Forhåpentlig blir det en mer aktiv forvaltning og mindre indeksbasert, legger han til.

– Ser ting fra flere sider

Oppkjøpsfondtoppen Reynir Indahl, studerte sammen med Tangen på Wharton mellom 1989 og 1991, og har i likhet med Tangen gått Forsvarets russiskkurs. Han er full av lovord om Tangen.

– Han er globalt anerkjent og har et globalt nettverk, sier Reynir Kjær Indahl i Summa Equity.
– Han er globalt anerkjent og har et globalt nettverk, sier Reynir Kjær Indahl i Summa Equity. (Foto: Gunnar Blöndal)

– Han er helt klart rett person for jobben. Han har lang erfaring med god trackrekord fra finansmarkedet og med investeringer. Han er globalt anerkjent og har et globalt nettverk. Vi kunne ikke fått en bedre mann til jobben, sier Indahl, som har etablert og driver oppkjøpsfondet Summa Equity.

– Han er ekstremt smart, tenker langsiktig og er opptatt av å gjøre det som er rett.

– Hvordan skal en hedgefondforvalter styre et forsiktig indeksfond som Oljefondet?

– Den viktigste jobben vil være å ha de riktige forvalterne. Han kjenner miljøet veldig godt, så det vil han klare.

Det var i forsvarsmiljøet de to ble kjent. Siden har de holdt kontakten. Indahl vil ikke røpe for mye fra studietiden, men forteller at den var morsom.

– Han er en sosial og morsom kar. Han er ikke bare en finansmann, men allsidig og har interesser på flere områder. Han har tatt kokkekurs, er opptatt av kunst, bidrar på mange områder, og ser ting fra flere sider. Det er noe av grunnen til at han gjort det så bra som investor. Han er en fantastisk, multidimensjonal person, sier Indahl.

«Reiser en rekke spørsmål»

Espen Henriksen ved Institutt for finans ved Handelshøyskolen BI er overrasket både over valget og at Tangen har lyst på jobben.

– Han har ingen erfaring med å lede en så stor virksomhet, og hvorfor vil en hedgefondforvalter forvalte et indeksfond? Jeg ville være interessant å vite hva Øystein Olsen og resten av styret har tenkt på, sier han under henvisning til sentralbanksjefsjefen.

– Hvorfor vil en hedgefondforvalter forvalte et indeksfond? sier Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI.
– Hvorfor vil en hedgefondforvalter forvalte et indeksfond? sier Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Kristin Svorte)

– Betyr det at du er kritisk til valget?

– Jeg er overrasket. Dette reiser en rekke spørsmål. Han er utrolig dyktig på det han er god på, men kjernen til suksessen til Oljefondet er å være en supereffektiv indeksmaskin til lave kostnader. Tangen er en inspirerende leder og god på effektiv trading, men det er lite rom for for eksempel aksjeplukking i Nbim.

Nbim er Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet.

Halvor Hoddevik, styreleder i Rann as, er også overrasket.

– Jeg må bare si gratulerer med jobben. Håper han ikke forvalter Oljefondet som et hedgefond, sier han.

«Hardtarbeidende»

Filosof og samfunnsforsker Henrik Syse gikk på Forsvarets russiskkurs sammen med Tangen.

– Dyktig, hardtarbeidende, seriøs og solid, skriver Syse i en tekstmelding om sin venn fra 21-års alderen.

– Dyktig, hardtarbeidende, seriøs og solid, sier filosof og samfunnsforsker Henrik Syse
– Dyktig, hardtarbeidende, seriøs og solid, sier filosof og samfunnsforsker Henrik Syse (Foto: Javad Parsa)

Han avviser at han selv har valgt feil bransje selv om Tangen nå er blitt milliardær.

– He-he, vi finner alle vår hylle i livet, skriver Syse.

Statsminister Jan P. Syses sønn la merke til hans analytiske evner allerede da.

– Jeg husker ikke matteferdigheter spesielt, men han var dyktig med samfunns- og finansforståelse allerede da, skriver Syse.

Investor og kunstsamler Nicolai Tangen til DN i 2018: – Kunst er kunst og penger er penger
Investor, kunstsamler og nå oljefondsjef Nicolai Tangen viste frem deler av kunstsamlingen sin til DN i 2018.
01:07
Publisert:

Trekker seg fra Ako Capital

Tangen sa allerede i fjor at han skulle trekke seg fra Ako Capital, men denne prosessen blir nå fremskyndet.

Tangen legger pengene sine inn i en veldedig stiftelse, flytter til Norge og vil betale skatt av formuen, noe han sier han vil «gjøre med glede». I Ako Foundation sier Tangen han har lagt inn fem milliarder kroner.

– Alle bånd mellom meg og Ako Capital brytes, sier Tangen.

Ifølge Kapital hadde han en formue på 5,5 milliarder kroner i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.