2019 var et historisk år for Oljefondet:

  • Fondets verdi passerte 10.000 milliarder kroner for første gang.
  • Fondets verdi økte med hele 1832 milliarder kroner på ett år, som er ny rekord.
  • Fondets verdi ved utgangen av året er 10.088 milliarder kroner, også det rekord.

– 2019 har vært et historisk godt år, drevet av positiv aksjeavkastning i alle fondets hovedmarkeder og i samtlige aksjesektorer, sier Yngve Slyngstad, sjefen for fondet.

Slyngstad trakk frem den formidable avkastningen de siste ti årene.

– Vi snakker om at de siste 50 årene har vært oljeeventyret. De siste ti årene har vært oljefondseventyret, sier Slyngstad.

Hele fondets avkastning på 5358 milliarder kroner har kommet etter finanskrisen i 2009.

Bedre enn indeksen

Avkastningen ble på 1692 milliarder kroner i 2019. Resten av økningen i fondets verdi skyldes svekket krone mot de internasjonale valutaene fondet er plassert i, som bidro med 127 milliarder kroner, samt tilførsel av 18 milliarder oljekroner gjennom året.

Avkastningen var på 19,9 prosent, noe som var 0,23 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen fondet måles mot. Avkastningen målt i prosent var den nest høyeste som er oppnådd på ett år. Det beste året målt i prosent var i 2009, året etter finanskrisen.

Aksjeporteføljen steg med 26 prosent, noe som var 0,51 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.

Obligasjonsporteføljen steg med 7,6 prosent, Det var 0,11 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.

Fondets eiendomsportefølje fikk en avkastning på 6,8 prosent.

Tar korona med ro

I år har koronaviruset fått aksjemarkedet til å skjelve. Men Oljefondet gjør ingen tilpasninger eller andre tiltak som følge av viruset.

– Vi har 30 års horisont, og tar det rolig når markedet er urolig. Vi følger med på bevegelsene, men risikoen er vanskelig å analysere, så vi gjør ikke noe med hensyn til kjøp eller salg av aksjer, sier Slyngstad.

Ny sjef

Da Oljefondet passerte 10.000 milliarder kroner i fjor høst, sa Yngve Slyngstad opp jobben, som han har hatt siden starten av 2008.

Før det var han sjef for aksjedelen av fondet, så han har vært med helt siden forvaltningen startet opp for over 20 år siden.

DN skrev denne uken at ny sjef trolig blir fondets nestleder, Trond Grande. Hvis alt går som ventet, er det Grande som legger frem resultatet for første kvartal 2020 til våren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.