Petter Johnsen har vært en del av Oljefondets toppledelse siden 2011 – altså under fondets to siste toppsjefer, Yngve Slyngstad og Nicolai Tangen.

Men nå er det slutt. Johnsen takker for seg som direktør for aksjeinvesteringer og trer ut av ledergruppen så snart Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet, har funnet hans etterfølger, melder Nbim torsdag ettermiddag.

Johnsen blir imidlertid værende i fondet, der han skal starte i en ny rolle som porteføljeforvalter og jobbe med å utvikle det aktive kapitalforvaltningsmiljøet i Oslo, en av Tangens satsinger etter at han overtok som toppsjef i 2020.

Johnsen forlater etter planen London, der han har bodd i en årrekke og også ledet fondets kontor i en lengre periode, etter sommeren.

– Det har vært et privilegium å få lede et så kunnskapsrikt og dyktig team. Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd, og det vi har levert i form av avkastning og et sterkt renommé. Nå er tiden inne for å levere stafettpinnen videre og for teamet å utvikle seg videre, sier Johnsen i meldingen.

Tangen sier i samme melding at han er veldig glad for å beholde Johnsen.

– Vi er veldig glade for at vi vil få dra nytte av hans ekspertise i Oslo, når han nå skal flytte til Norge etter flere år i Storbritannia. Det er en perfekt match med våre planer om å styrke det aktive kapitalforvaltningsmiljøet i Oslo, sier han.

Har tjent 85 mill.

Johnsen har i en årrekke vært Oljefondets aller best betalte leder. I 2021 beløp fastlønnen seg til 8,2 millioner kroner. Pensjonsopptjening og andre fordeler var på en snau million i tillegg.

Nbim vil ikke kommentere Johnsens lønn i sin nye rolle, da det kun rapporteres om enkeltkompensasjonen til medlemmer i ledergruppen, sier talsperson Line Aaltvedt.

En sammenstilling av Nbims årsrapporter viser at Johnsen siden 2014 har vært ledergruppens best betalte – bedre enn både Slyngstad og Tangen. I alt har Johnsen fått 85 millioner kroner i lønn siden 2011, hvorav nesten 77 millioner utgjør brutto fastlønn.

Som DN tidligere har skrevet, har det opp gjennom årene vært flere i fondet som har tjent mer enn toppsjefen, men Nbim har ikke gitt opplysninger om andre enn Johnsen.

Investeringsdirektør Petter Johnsen (t.h.) sammen med sin sjef Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management i januar 2021.
Investeringsdirektør Petter Johnsen (t.h.) sammen med sin sjef Nicolai Tangen i Norges Bank Investment Management i januar 2021. (Foto: Gunnar Lier)

I januar 2021 var Johnsen selv med på å lansere Tangens initiativ på aktiv forvaltning, som han nå altså skal jobbe med etter sommeren.

Tangen kom da med en ambisjon om å ansette opptil ti nye aktive aksjeplukkere i Oslo, og dermed løfte viktigheten av hovedkontoret i denne aktiviteten, som hittil har vært dominert av de ansatte i London og New York. Noe av tanken er at det også skal smitte over på det bredere finansmiljøet i Oslo.

– Bare økningen her vil jo være like stor som New York-satsingen vår. Ti mennesker i kapitalforvaltning er ganske betydningsfullt når du ser på det norske miljøet totalt. Og vi håper jo på en måte å bli mer en drivkraft i det norske kapitalforvaltermiljøet fremover, sa Tangen til DN i fjor.

Fondet har nå 20 porteføljeforvaltere i Oslo fordelt på alle fondets investeringsstrategier. Åtte av disse jobber med aktiv aksjeforvaltning, mens det tallet var det tredobbelte i London for ett år siden.

Fondet har startet en intern rekrutteringsprosess for å finne Johnsens etterfølger.

(I en tidligere versjon av denne saken sto det at Johnsen også hadde jobbet i ledergruppen da denne var ledet av Knut Kjær. Det riktige er at han kom inn i gruppen under Yngve Slyngstad i 2011.)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.