Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) mener ingen i olje- og energibransjen trenger å bekymre seg for byråd Lan Marie Nguyen Bergs (MDG) oppgjør med oljelobbyen.

– Det er ingen grunn til å skjelve, fordi det er ikke bystyret i Oslo som avgjør petroleumspolitikken. Takk og pris. Men det må være spesielt for de titusener som bor i Oslo og jobber i en eller annen form tilknyttet petroleumsnæringen. Det er de Lan snakker til og mener bør skjelve i buksene, sier Freiberg.

Han mener de som jobber i bransjen fortjener honnør, ikke kritikk.

– Jeg inviterer Lan med utenfor ring 3, hjem til meg og til Aasta Hansteen. Der kan hun blant annet få prate med folk som bor i Oslo, i Brønnøysund, i Sandnessjøen, ja hele landet, de hun vil omskolere til yrker de ikke har valgt. De fortjener faktisk ikke å høre at de er et onde for Norge og verden. De fortjener honnør for at de sørger for verdiskaping og til at kull fases ut, sier oljeministeren.

Jeg inviterer Lan med utenfor ring 3, hjem til meg og til Aasta Hansteen. Der kan hun blant annet få prate med folk som bor i Oslo, i Brønnøysund, i Sandnessjøen, ja hele landet, de hun vil omskolere til yrker de ikke har valgt
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp)

– Legg av den belærende tonen

Lan Marie Nguyen Berg svarer følgende på Freibergs invitasjon:

Jeg kan sikkert ta en kaffe med Freiberg, jeg, neste gang jeg er i nærheten. Men jeg tviler på at vi vil klare å bli enige om oljepolitikk, selv om kaffen er aldri så god, svarer Lan Marie Berg.
Jeg kan sikkert ta en kaffe med Freiberg, jeg, neste gang jeg er i nærheten. Men jeg tviler på at vi vil klare å bli enige om oljepolitikk, selv om kaffen er aldri så god, svarer Lan Marie Berg. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix)

– Jeg kan sikkert ta en kaffe med Freiberg, jeg, neste gang jeg er i nærheten. Men jeg tviler på at vi vil klare å bli enige om oljepolitikk, selv om kaffen er aldri så god. Jeg har vært i Lofoten før, og jeg vet godt at flertallet mot olje- og gassutvinning er økende, også i nord, så Freiberg må gjerne legge av seg den belærende tonen.

Jeg har vært i Lofoten før, og jeg vet godt at flertallet mot olje- og gassutvinning er økende, også i nord, så Freiberg må gjerne legge av seg den belærende tonen
Lan Marie Nguyen Berg

Hun viser til at oljearbeidere vil være essensielle når Norge skal gå fra olje og over til grønne næringer som bioøkonomi, ren energi, helseteknologi og næringer knyttet til havet.

– Det er frekt av Freiberg å påstå at jeg mener oljearbeiderne er et onde for Norge og verden. Jeg mener tvert imot at oljearbeiderne er noe av den mest høykompetente arbeidskraften vi har i Norge, sier Berg.

– Debatten er om vi klarer oss med to biler

Freiberg forteller at Bergs virkelighetsbeskrivelse virker fjern for hans familie og hans naboer.

– Jeg kommer fra Hennes i Vesterålen. Der bor jeg, og har tenkt å bo. Diskusjonen nordpå, men også langs kysten for øvrig, er ikke om vi skal ha bil. Der er debatten om vi klarer oss med to biler. Jeg har reist mye det året jeg har vært statsråd. Det oppfordrer jeg på det sterkeste også Lan til å gjøre, sier Freiberg.

– Reis til Kopervik der det sitter 200 mennesker og styrer all gass som kommer fra norsk sokkel. Reis til Kirkenes og besøk Kimek. Reis til Saltdal og besøk Nexans. Dette er bare tre av en rekke eksempler på aktivitet. Dette finner vi overalt, også i Oslo. Da vil hun se at å sette en sluttdato i 2021 for aktiviteten på norsk sokkel er det samme som å sette dato for det største sentraliseringsprosjektet i dette landet. Jeg skal bo på Hennes og nekter å la meg tvangsflytte som klimaflyktning til Oslo for å leve et liv på sykkel til og fra en jobb som ikke finnes.

Berg forteller på sin side at det kan skapes titusener av jobber innen næringer som fiskeri, turisme og sirkulærøkonomi.

– Jeg er forbløffet over hvor liten tiltro Freiberg har til norske arbeidsfolk og nordmenns evne til nyskapning. Ni av ti jobber i dag med andre ting enn olje, sier Berg.

– Overraskende og skremmende

Det som skremmer oljeministeren mer enn Bergs uttalelser på valgvaken, er Arbeiderparti-politikeres holdning til saken.

– At Lan og MDG har som mål å sette sluttdato i 2021 er ikke overraskende. At de heies frem av Aps klimapolitiske talsperson, Espen Barth Eide, mener jeg er både overraskende og skremmende, sier Freiberg.

Han viser til at det har vært en bred enighet i Stortinget om petroleumspolitikken.

– Det jeg kan garantere er at vi kommer ikke til å vike en tomme. Det er faktisk mulig å ha en ambisiøs klimapolitikk og en offensiv petroleumspolitikk. Når Storbritannia kunne ha sin første kullfrie uke siden 1882 i år er det fordi norsk gass er tilgjengelig, sier Freiberg.

– Ønsker Freiberg og Berg en god samtale

Espen Barth Eide svarer slik på Freibergs synspunkter:

– Jeg føler meg ikke særlig truffet av Freibergs kritikk. Han vet veldig godt at Arbeiderpartiet ikke har noen planer om å sette sluttdato, der er vi ikke enige med MDG.

Eide, som sitter i energi- og miljøkomiteen, poengterer at Ap vil utvikle energisektoren, ikke avvikle den.

– Derimot må vi i Norge ta inn over oss at verden vil se svært annerledes om bare få år. Vi står mitt oppe i en enorm fornybarrevolusjon der Norge faktisk har store muligheter. Våre nærmeste naboer i vårt viktigste marked, EU, starter nå arbeidet med en svært ambisiøs «Green Deal» og lanserer en bred plan for omfattende avkarbonisering, sier Eide.

– Gass gjør at utslipp går ned, ikke opp

Oljeministeren viser på sin side til oljefeltet Aasta Hansteen som er det største i sitt slag og henter gass nord for polarsirkelen der den går i rør til Europa.

– Gass nok til å forsyne hver fjerde husstand i Storbritannia. Gass som gjør at klimagassutslipp går ned, ikke opp, sier Freiberg.

Verdiskapingen både der og andre plasser gjør at Lan kan bygge sykkelstier, ifølge Freiberg.

– At oljen i asfalten som legges i sykkelstiene kommer fra norsk sokkel bør vi begge håpe på. Det er også bra for klima, sier oljeministeren.

Når oljefeltet Johan Sverdrup kommer i drift neste år produserer dette feltet med 0,7 kg utslipp per fat olje. Snittet i verden er 17 kilo.

– Selv om Norge bare forsyner verden med to prosent av den oljen som brukes i løpet av et år så må da det være bra, spør Freiberg.

– Rett og slett usant

Berg er uenig med Freiberg i at det er mulig å ha en ambisiøs klimapolitikk og en offensiv petroleumspolitikk.

– Dette er rett og slett usant. Oljepolitikken er hovedgrunnen til at Norge stadig har høyere utslipp enn i 1990, i motsetning til våre naboland som har kuttet utslippene kraftig. FNs klimapanel er tydelig på at verden må slutte med fossil energi, sier Lan Marie Nguyen Berg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.