Økt virusfrykt tynger markedene verden over fredag, etter at det ble oppdaget en ny og mer smittsom koronavariant i Sør-Afrika. De asiatiske børsindeksene falt kraftig i morgentimene, og uroen smittet over på Oslo Børs fra start.

Fredag ble den verste dagen på Oslo børs hittil i år. Hovedindeksen falt med over tre prosent.

Uroen i markedet tynger også oljeprisen, som faller ti prosent fredag ettermiddag.

Ny virusfrykt skaper bekymringer for utsiktene til energietterspørselen i forkant av neste ukes møte i oljekartellet Opec+, ifølge Bloomberg.

Den norske kronen dras med i fallet og svekker seg mot både euro og dollar. Siden torsdag har kronen svekket seg 20 øre mot euro. Samtidig er dollaren på sitt dyreste siden november i fjor. En euro koster nå 10,20 kroner, mens dollaren handles for 9,05 kroner.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank mener markedet ble tatt litt på sengen av nyheten om den sørafrikanske varianten.

– De aktørene som har posisjonert seg i aksje- og valutamarkedet har ikke tatt så mye høyde for at det skal komme negative koronanyheter, så det gjør at utslagene blir større enn vanlig. Det blir litt mer sjokk nå, i og med at det er lenge siden man har hatt så store negative nyheter, sier han til DN.

Dette vet vi om den nye koronavirus-varianten: – Den mest muterte hittil
Oppdagelsen av en ny koronavirus-variant i Sør-Afrika, en variant som også har blitt funnet hos to reisende på vei til Hongkong, skaper uro i verdens finansmarkeder. Bloombergs reporter forteller med om hva han vet så langt om den nye virusvarianten på «Bloomberg Daybreak: Europe».
01:29
Publisert:

Jullum trekker frem at den norske kronen typisk svekkes når markedet preges av uro.

– I tillegg blir likviditeten i alle markeder mindre mot slutten av året. Når det da overrasker den ene eller andre retningen, så blir utslagene i kursen mye større. Derfor er ikke 20 øre i en situasjon som dette veldig oppsiktsvekkende, sier Jullum.

– Alles øyne rettet mot WHO

Jullum ser en generell tendens til at investorene ønsker å ta av risiko. Frykten for nye nedstengninger forsterker bildet.

– Ikke minst nå som flere land allerede har innført reiseforbud. Det er det som slår på oljeprisen direkte, sier han.

Også sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management viser til at den nye og mer smittsomme virusvarianten bidrar til uro i markedene.

– Alles øyne er i dag derfor rettet mot WHO, sier Bjørn Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management.

Verdens helseorganisasjon (WHO) har fredag innkalt til et krisemøte om den nye koronavarianten som er oppdaget i Sør-Afrika, og vil komme med faglige råd om hvilke tiltak som bør iverksettes.

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.
Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

– Ringer i nye alarmklokker

– Den nye covidvarianten i Sør-Afrika ringer i nye alarmklokker. Jeg forventer at Opec+ vil stå ved sin nedtrappingsstrategi, men hvis den nye varianten blir et stort problem i de kommende dagene kan det ende opp med å sette månedlige økninger på pause, sier Vandana Hari, grunnlegger av energianalyseselskapet Vanda Insights i Singapore til Bloomberg.

Opec+, som består av Opec med Saudi-Arabia i spissen og i hovedsak deres oljeproduserende samarbeidspartner Russland, møtes 2. desember for å bestemme hva slags produksjonsnivå de skal legge seg på i januar. Det skjer etter at USA og enkelte andre nasjoner besluttet å ta olje ut av sine strategiske reserver for å hindre galopperende energipriser.

Enkelte delegater fra Opec har signalisert at deler av alliansens produksjon kan bli holdt tilbake som en konsekvens av dette, skriver Bloomberg.

– Oljeprisen faller på forventninger om lavere økonomisk aktivitet globalt med nedstengninger. Da faller etterspørselen etter olje, og også kronen, sier Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.