– Det er en perfekt oppskrift for høyere priser, sier sjefstrateg Bjarne Schieldrop for råvarer i SEB om situasjonen i oljemarkedet.

Tirsdag ettermiddag var det duket for det utvidede oljekartellet Opec+' halvårige møte, der oljeprodusentene skal bli enige om strategien for det neste halvåret.

I forkant av møtet steg oljeprisen betydelig. Nordsjøoljen brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, handles for over 71 dollar fatet tirsdag ettermiddag. Det er en oppgang på over to prosent fra dagen før, og det høyeste nivået på oljeprisen siden begynnelsen av mars.

Mandag ble det kjent at den tekniske komiteen til Opec+ holder fast ved prognosen for oljeetterspørselen, og at den venter at oljelagrene vil avta i andre halvdel av året.

Den tekniske komiteen ser også for seg en økning i tilbudsunderskuddet fremover.

– Dette gir Opec veldig god kontroll over situasjonen, sier Schieldrop.

Oppgang på Børsen

Økningen i oljeprisen bidrar til å løfte Oslo Børs tirsdag. Hovedindeksen var opp 1,5 prosent rundt klokken 14.30.

Flere av oljeselskapene som er notert på Børsen steg markant tirsdag ettermiddag. Aker BP-aksjen var opp fem prosent, Equinor-aksjen opp rundt tre prosent og DNO-aksjen fem prosent.

Den norske kronen har også fått et løft av økningen i oljeprisen det siste døgnet, og har styrket seg med om lag åtte øre mot euroen. En euro koster nå 10,10 kroner, mot 10,18 kroner mandag.

Opec+-enighet

Det var på forhånd ventet at oljeprodusentene i Opec+ ville bli enige om å øke produksjonen av olje ved tirsdagens møte, for å møte en ventet økning i etterspørselen.

Schieldrop påpeker at Opec-landene trolig ikke vil realisere et underskudd i tilbudet av olje, men at forventningene til den tekniske komiteen vil gjøre det mulig for Opec+ å øke tilbudet ytterligere.

Til tross for at møtet er et halvårig et, der strategien for det neste halvåret skal settes, viser Schieldrop til at oljekartellet holder månedlige møter og at strategien derfor kan justeres med tiden.

Råvarestrategen trekker også frem bekymringene rundt høy vekst i oljetilbudet dersom Iran lykkes i forhandlingene om atomavtalen. Han tror imidlertid at Opec+-landene vil ta høyde for Iran.

– Det ser ut til at det blir en løsning, og det er bekymringer rundt at det blir for mye. Opec sier de skal sørge for at det ikke blir et tilbudssjokk, sier Schieldrop.

Han viser også til at Opec+-landene nå virker å være enige om strategien fremover, i motsetning til ved utgangen av fjoråret da det var uenigheter mellom Russland og Saudi-Arabia.

– Det er ingen tegn til uenighet innad i Opec+. Alle er fornøyd med tingenes tilstand, sier Schieldrop.

Venter høyere oljepris fremover

Fremover ser Schieldrop for seg at oljeprisen kan stige ytterligere.

– Vi har lenge hatt et anslag om at oljeprisen i gjennomsnitt vil ligge på 75 dollar i tredje kvartal. Det betyr at oljeprisen også fra tid til annen vil være på 85 dollar fatet, men også at den vil ligge lavere, sier han.

Økonomene i Nordea Markets venter også at oljeprisen vil stige ytterligere på kort sikt.

– Oljeetterspørselen vil normalisere seg når det blir lov å fly igjen. I USA har flyreiser økt i takt med vaksineringen. Vi er overbevist om at vi vil se det samme positive mønsteret i de andre OECD-landene når vaksineringsraten stiger, som vil føre til et ytterligere løft i oljeprisen – selv om iransk oljeeksport kommer tilbake, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen og analytiker Dane Cekov i en oppdatering om kronen tirsdag.

Olsen og Cekov mener det er overraskende at ikke kronen er blitt styrket ytterligere mot euroen den siste uken. Oljeprisen har steget 3,5 prosent den siste uken. I samme tidsrom er euroen blitt ti øre billigere.

– Kombinasjonen av noe høyere oljepris fremover og høyere renter i Norge, fører til at vi venter at valutakrysset euro-norske kroner vil komme ned til 9,75 ved årsskiftet, skriver de. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.