Oslo Børs falt hardt onsdag. Hovedindeksen endte ned 1,72 prosent, tynget blant annet av oljeselskapene Equinor og Aker BP. Oljeprisen svekket seg over en dollar gjennom døgnet, og fremtidskontraktene for levering av nordsjøolje omsettes igjen rundt 61 dollar fatet.

Parallelt er det ingen nære utsikter til løsning på handelskonflikten mellom USA og Kina. USA-president Donald Trump sa tirsdag kveld at han ikke vil fullføre en handelsavtale med Kina med mindre Beijing godtar vilkår som er forhandlet tidligere i år, ifølge TDN Direkt.

«Akkurat nå er det jeg som holder avtalen oppe. Vi skal enten gjøre mye med Kina, eller vi kommer ikke til å gjøre en avtale i det hele tatt», skal Trump ha sagt.

– Heldig

I støyen fra oljeprisfall og handelskonflikten er det lett å glemme at både det amerikanske og norske aksjemarkedet er kraftig opp hittil i år.

Den brede S&P-indeksen med USAs viktigste 500 børsnoterte selskaper er opp over 15 prosent, mens hovedindeksen vaker rundt ti prosent avkastning i perioden.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er langt fra pessimistisk. Like fullt traff han godt da fondene han forvalter, gikk fra å være mer investert i aksjer enn andre investeringsklasser tidlig i mai, til å være like mye investert i rentepapirer.

– Der var vi litt heldige, sier Næss til DN.

Storebrand Kapitalforvaltning har også tatt ned aksjeeksponeringen, til å være mindre eksponert i aksjer enn i andre investeringstyper.

Hans Thrane Nielsen.
Hans Thrane Nielsen. (Foto: Thomas Kleiven)

Det er første gang siden 2011 de er undervektet i aksjer.

– Vi gikk undervekt i aksjer i begynnelsen av juni, noe vi ikke har vært på lang tid. Men, så langt i 2019 ligger det an til et normalår i det norske aksjemarkedet, sier porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen til DN.

– Ikke beste tiden

På et investorseminar i regi av Finansavisen tirsdag rådet aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets å selge seg ned i aksjer. Han mener risikoen i markedet tilsier at man bør ha en del penger på sidelinjen.

Peter Hermanrud
Peter Hermanrud (Foto: Fartein Rudjord)

– Det vil mest sannsynlig ikke komme et krakk i løpet av høsten 2019, men det er uvanlig høy risiko, sa Hermanrud.

Like bombastisk er ikke Næss, som deltok i et investorpanel på samme arrangement senere på dagen. Grovt sett kan man si at sommer og høst aldri er den beste tiden for aksjer, og man får historisk sesongsvingningene med litt motvind i disse periodene, påpeker han.

Robert Næss
Robert Næss (Foto: Eivind Senneset)

– Alt i alt så er ikke prisingen (av globale aksjer, red.anm.) gal, men helt innenfor normalen. Riktignok har inntjeningsestimatene til analytikerne begynt å tikke nedover, men det er ikke den aller beste timingen for aksjer, sier Næss.

Han har imidlertid i noe tid ment at norske aksjer fremstår dyre.

– Det er egentlig vanskelig å forstå. Man har vært vant med at norske aksjer prises lavere, og at man har fått en rabatt i forhold til internasjonale aksjer, men det har ikke vært tilfelle de siste årene, sier Nordea-forvalteren.

– Mer risiko

Mens oljeprisen har falt over ti prosent siden toppnivået i slutten av april, har Oslo Børs holdt stand og avkastningen er fortsatt åtte prosent hittil i år.

Gitt at lavere oljepris er et signal om lavere vekst fremover, og at Oslo Børs lett påvirkes av råvarepriser og konjunkturer, er det kanskje grunn til å være litt bekymret, mener Næss.

– Oljeprisen er tilbake til samme nivå som i mars, mens børsen er syv prosent høyere nå enn da. Det signaliserer at det er mer risiko i markedet, og at man skal være litt mer forsiktig, sier han.

Analytikerne venter at selskapenes inntjening globalt vil vokse rundt fem prosent i år sammenlignet med i fjor. Næss tviler på dette og mener det store spørsmålet på slutten av året blir om det skal være vekst i det hele tatt.

– De vi mener er de flinkeste analytikerne ligger under gjennomsnittet. Vi er rimelig sikre på at estimatene ikke vil bli stående, men skal ned, sier investeringsdirektøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.