Oslo Børs sakket akterut og endte markert ned i et ildrødt europeisk børsmarked mandag. De amerikanske børsene følger opp med en negativ åpning på Wall Street.

TGS skuffer

Det var et bredt fall i seismikksektoren mandag og oljeserviceselskapet TGS-Nopec falt kraftig etter en omsetningsoppdatering for tredje kvartal. Spectrum-aksjen var opp mesteparten av dagen etter sin tredjekvartalsoppdatering, men sluttet uendret.

TGS-Nopec venter en nettoomsetning på 141 millioner dollar i tredje kvartal 2018, samtidig som det ble opplyst at lates sales var opp 35 prosent på årsbasis i kvartalet.

Ifølge konsensus innhentet av Inquiry Financial var det på forhånd ventet en omsetning på 154 millioner dollar.

– Oppdateringen var litt svak, men det er oppmuntrende å se at «late sales» år over år fortsatt er mye opp. Det er viktig fordi «late sales» er en tidlig indikator, og er gjerne det som øker først. I våre estimater totalt sett for seismikksektoren er det i «late sales» vi ligger inne med mest oppgang år over år, sier analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets til TDN Direkt.

Opprettholder syn

TGS-Nopec har i dag en guiding på 260 millioner dollar for multiklientinvesteringer eksklusive risikodeling. Sparebank 1 Markets tror de kan gjøre litt mer enn det som er indikert, og ligger inne med 300 millioner dollar i sine prognoser.

– Multiklientguidingen for hele året er noe vi helt klart kommer til å se etter når selskapet kommer med rapporten for tredje kvartal, sier analytikeren.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at til tross for at omsetningstallene var under deres estimater, endres ikke meglerhusets investeringscase på TGS.

For andre halvår 2018 venter meglerhuset det de omtaler som en forsiktig ni prosent økning i omsetning på årsbasis.

«Til tross for at «late sales» har funnet støtte i det som er et aktivt markedet for oppkjøp- og fusjon (M&A), tror vi ikke primærdriveren av seismikksalg, som er økte letebudsjetter, vil inntreffe for fullt før i 2019», skriver meglerhuset.

Pareto poengterer at det i løpet av årene 2016 til 2018 er blitt innhentet seismikkdata for halvparten av kostnadene sammenlignet med toppåret i form av enhetskostnader i 2013, samtidig som dollarverdien av biblioteket har vært stabilt, noe som impliserer at innholdet av data med mest inntjeningspotensial bør være høyere enn noen gang.

Bøtelagt

Videre meldte TGS-Nopec fredag kveld at de i Oslo tingrett er dømt til å betale 90 millioner kroner i forbindelse med den angivelige skatteunndragelsen som et resultat av transaksjoner mellom TGS og Bjarne Skeie-selskapet E&P Holding i 2009.

«I tillegg til topplinje-missen som ble annonsert i dagens omsetningsoppdatering for tredje kvartal, forventer vi ytterligere press på aksjen etter at Oslo tingrett fredag bekreftet boten fra Økokrim», skriver Morgen Stanley i en oppdatering.

TGS merker seg at dommen ble avlagt under dissens og er «kategorisk uenig» i flertallets avgjørelse og vil anke dommen, går det frem av TGS-meldingen.

TGS-Nopec sluttet dagen ned 3,0 prosent etter å ha vært handlet betydelig lavere tidligere på dagen, mens Petroleum Geo-Services (PGS) og Polarcus falt henholdsvis 2,9 og 2,7 prosent.

Spectrum var som nevnt opp mesteparten av dagen, men sluttet omtrent uendret, etter at selskapet i morgentimene kom med guiding for tredje kvartal, der de venter å få en brutto- og nettomsetning på om lag henholdsvis 40 og 30 millioner dollar. Til sammenligning endte brutto og netto omsetning på henholdsvis 21 og 17 millioner dollar i samme periode året før.

Ventet nettoomsetning er delt mellom 27 millioner dollar i «late sales» og early sales på tre millioner dollar.

Carnegie opplyser at de på forhånd hadde estimert en nettoomsetning på 28 millioner dollar. Meglerhuset skriver at årsaken til at tallet ble bedre enn de hadde ventet skyldes at «late sales» lå over deres estimat.

Som følge av guidingen venter Carnegie å kun gjøre mindre endringer i sine estimater på Spectrum.

Norwegian buklander

Flyselskapet Norwegian falt markert, tross lavere oljepris.

Norwegian-aksjen har falt over 27 prosent siden starten av september og handles nå like under 200 kroner.

En fersk aksjonærutskrift viser at nominee-kontoen til JP Morgan har redusert beholdningen i Norwegian med 250.000 aksjer til 1,7 millioner kroner. Det utgjør cirka 3,7 prosent av aksjene i selskapet. Denne aksjeposten har endret seg i størrelse hele tiden, men aldri så mye som 250.000 aksjer.

Norwegian-aksjen endte mandag ned 4,9 prosent til 197,40 kroner.

Oljeprisen brent for utsatt levering er sist omsatt for 83,4 dollar fatet. Equinor-aksjen endte ned 1,1 prosent til 225,70 kroner, mens AkerBP var ned 1,2 prosent til 326,40 kroner aksjen.

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro fortsatte oppgangen, og aksjen korrigerer opp 3,9 prosent. Aksjen sliter imidlertid fortsatt i kjølvannet av nedstengningen i Brasil, og er ned nær syv prosent på ukebasis, og 27 prosent hittil i år.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt mandag 0,75 prosent til 920,3 poeng, omsatt for 4,6 milliarder kroner. København-børsen er ned 2,3 prosent, Stockholmsbørsen er ned 0,8 prosent. London-børsen, Paris-børsen, Frankfurt-børsen og Amsterdam-børsen er alle ned rundt en prosent mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her starter DNs kommentator jakten på de største overraskelsene i årets budsjett
DNs kommentator Bård Bjerkholt forklarer resultatet
01:36
Publisert: