Øyelege og privatinvestor Ole Morten Halvorsen har tro på laks.

Ole Morten Halvorsen.  
Ole Morten Halvorsen.  

Gjennom investeringsselskapet OM Holding har han investert i alle de fem børsnoterte oppdrettsgigantene: Grieg Seafood, Marine Harvest, Austevoll Seafood, Bakkafrost og Lerøy.

Halvorsen har det siste året kjøpt seg jevnt og trutt opp i Grieg Seafood, litt og litt, nesten hver uke. I slutten av august i fjor satt han på 2,84 millioner aksjer. Ett år senere har han nesten doblet posten sin til 4,75 millioner aksjer, ifølge ferske aksjonærutskrifter mandag. 

Med dagens kurs er aksjene verd 316 millioner kroner.

Gjeld på nesten én milliard

Halvorsen er overlege ved Ullevål universitetssykehus' øyeavdeling. I tillegg jobber han med synskirurgi på en privat klinikk. På siden investerer han i aksjer, og som DN tidligere har omtalt satt han gjennom sitt selskap OM Holding as med en aksje- og obligasjonsportefølje på 1,73 milliarder kroner ved inngangen av året, mot 588 millioner kroner året før I 2016 tjente han over en halv milliard kroner på investeringene sine.

Halvorsen er blant de mest belånte privatinvestorene på Oslo Børs, og låner betydelige summer for å investere i aksjemarkedet, såkalt giring. Ifølge OM Holdings årsregnskap for 2016, økte gjelden til kredittinstitusjoner fra 294 millioner til nær 920 millioner kroner.

Lakseaksjer for cirka 900 mill.

I tillegg til å være nest største aksjonær i Grieg er Halvorsen også tiende største aksjonær i Austevoll Seafood med 1,78 millioner aksjer som med dagens kurs er verd 133 millioner kroner. Også i Lerøy er Halvorsen blant de største aksjonærene. Der har han aksjer for 89 millioner kroner. 

Halvorsen er ikke blant de 30 største aksjonærene i hverken Marine Harvest eller Bakkafrost og siste tilgjengelige aksjeposter er da fra årsskiftet. Da satt øyelegen på aksjer i de to selskapene for 353 millioner kroner, ifølge DNs aksjonærregister. Gitt at han ikke har gjort store endringer i beholdningene sitter Halvorsen da på lakseaksjer for cirka 900 millioner kroner.

Halvorsen sitter trolig med store urealiserte gevinster da oppdrettsselskapene har mangedoblet verdiene sine på Børsen de siste årene.

I 2016 steg sjømatindeksen på Oslo Børs med 58 prosent. Så langt i år er den ned i underkant av fire prosent.

Både eksportører og analytikere venter at lakseprisene kommer til å falle fremover. 

Tok 43 mill. i gevinst på farmasifest

Halvorsen sitter også på en betydelig mengde aksjer i Storebrand og DNB. Han er også fjerde største aksjonær i farmasiselskapet Nordic Nanovector med 1,26 millioner aksjer. Det gjør ham også til den største privatinvestoren i selskapet.

I begynnelsen av 2016 begynte Halvorsen å kjøpe seg opp i selskapet, og kjøpte seg gradvis opp til 1,9 millioner aksjer frem til januar 2017. På den samme tiden mangedoblet Nordic Nanovector-aksjen seg, fra 14 til 95 kroner – en økning på oppunder 600 prosent. I juni i år solgte Halvorsen seg ned i selskapet for første gang, og solgte da unne en halv million aksjer for over 43 millioner kroner. 

Han sitter nå på Nordic Nanovector-aksjer for 104 millioner kroner.

Halvorsen har også aksjer i Gentian Diagnostics for ti millioner kroner. (Vilkår)

Siv Jensen lager middag til kollegene sine
Omtrent en gang i uka lager finansminister Siv Jensen middag til kollegene sine. Hun liker å lage nye ting og mener oppskrifter er til for å brytes.
01:40
Publisert: