Etter at Jon S. von Tetzchner solgte seg ut av Opera med betydelig gevinst, satset han i 2013 en del av pengene på en ny nettleser som fikk navnet Vivaldi. Regnskapet for Vivaldi Technologies viser at selskapet endte fjoråret med et negativt resultat på 29 millioner før skatt.

Siden oppstarten av Vivaldi har selskapet tapt nesten 110 millioner kroner, og har aldri oppnådd overskudd. Tetzchner erkjenner at det er en mulighet for ytterligere tap i fremtiden.

– Samtidig erkjennes at konkurransen i nettlesermarkedet er tøft og at det er risiko for at Vivaldi ikke oppnår tilstrekkelig brukermasse slik at det i senere årsregnskap vil måtte gjøres nedskrivning/tapsføring knyttet til aksjer i og fordringer på datterselskapet, skriver han i regnskapet for sitt investeringsselskap.

Den eneste investoren

Til DN forteller likevel Tetzchner at han fortsatt har stor tro på nettleseren.

– Når man er i startfasen blir det også kostnader. Det er alltid slik at det blir noe underskudd i starten, men det går fremover. Vi har flere store lanseringer i tiden som kommer. Onsdag ble en ny versjon av nettleseren lansert, og vi jobber mot nye løsninger for epost og mobil, sier Tetzchner

Totalt har Tetzchner er samlet eksponering på cirka 100 millioner i Vivaldi Technologies, ifølge regnskapet. Selskapet har etter flere år med tap opparbeidet seg en negativ egenkapital på over 100 millioner kroner.

Ifølge Tetzchner har nettleseren rundt en million brukere. De regner med at det trengs et sted mellom tre og fem millioner brukere for å gå i pluss.

– Vi har ikke definert et satt tidspunkt på når vi skal gå i pluss. Vi har ingen eksterne investorer som legger press på oss. Jeg er den eneste investoren og det er veldig deilig, sier han.

Valutafest

På tross av tapene på Vivaldi ser ikke 2017 bare mørkt ut for Opera-gründeren. Tetzchner har de siste årene gjort det stort på sine investeringer. Totalt tjente han gjennom sitt investeringsselskap 59 millioner kroner i fjor. I hovedsak kommer pengene fra investeringer på Island.

Etter finanskrisen i 2008, som rammet det lille landet hardt, ble det avholdt auksjoner hvor den islandske sentralbanken tilbød seg å kjøpe euro for islandske kroner. På auksjonene ble euro vekslet til islandske kroner med 50 prosent spotkurs og 50 prosent kurs fastsatt ved auksjonen, opplyser Vivaldi Invest i sitt regnskap. Til gjengjeld måtte investorene gjøre langsiktige investeringer i den islandske økonomien.

– Jeg har investert mye i Island og den islandske kronen har hatt en fin utvikling i forhold til den norske. Blant annet har jeg penger i flere start-ups og eiendom, sier Tetzchner.

Totalt har investeringsselskapet til Tetzchner opparbeidet seg en egenkapital på over halv milliard kroner. Det er disse pengene som finansierer Vivaldi. Tetzchner har både investert mye penger, og gitt lån til datterselskapet.

Profilert

Jon S. von Tetzchner ble kjent for offentligheten på slutten 90-tallet som en av gründerne bak Opera. Nettleseren ble etter hvert en av verdens mest brukte. Suksessen ble børsnotert, og det utviklet seg uenigheter om fremtiden til selskapet. I 2010 gikk Tetzchner ut av selskapet gevinst i hundre-millioner klassen.

Siden har han flyttet fra Norge, men drømmen om en ny nettleser levde fortsatt. Da Vivaldi ble lansert i 2013, ble den av Tetzchner selv omtalt som en «nerdenettleser».

– De som bruker oss er nok mer aktive på nett enn andre, men vi ønsker alle velkommen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kulturministeren: -Det er jo lov å bare se på ting som ganske enkelt er litt hjernedødt også
I dag skrev kulturminister Trine Skrei Grande under avtalen som gjør TV 2 til kommersiell allmennkringkaster
01:36
Publisert: