Shippingmilliardær og investor John Fredriksen (73) og hans familie har siden årtusenskiftet investert noen av pengene fra rigger og shipping i blant annet eiendom og laks.

Fredriksen har også investert i den norske nettleserutvikleren Opera Software. 

Gjennom investeringsselskapet Geveran Trading har Fredriksen gjennom høsten 2016 og våren 2017 jevnt og trutt kjøpt seg opp i Opera, og nær doblet sin aksjebeholdning i selskapet fra 1,51 prosent i juni i fjor til 2,96 prosent forrige uke.

Ferske aksjonærutskrifter fra Oslo Børs viser at Fredriksens selskap Geveran nå har solgt 435.000 Opera-aksjer, tilsvarende om lag 13 millioner kroner om man legger til grunn forrige ukes snittkurs. 

Opera-aksjen falt kraftig rett før jul, og har også falt de seneste par ukene.  

Etter salget er Fredriksen ellevte største aksjonær i Opera og sitter fortsatt på rundt fire millioner aksjer, tilsvarende drøye 120 millioner kroner.

Nesten én milliard i Entra

Fredriksen fortsetter også nedsalget i eiendomsselskapet Entra, og har ifølge aksjonærutskrifter nå solgt unna aksjer for nesten én milliard kroner. Forrige ukes nedsalg av i overkant to millioner aksjer, tilsvarende 226 millioner kroner, er hittil siste ledd i et nedsalg som har vart siden september i fjor. 

 Geveran har solgt unna om lag 9,5 millioner aksjer siden den gang, noe som gir Fredriksen samlede inntekter på 912 millioner kroner dersom man legger til utbyttebetalinger på 56 millioner kroner i perioden.

John Fredriksen og Geveran tegnet seg for en eierandel på ti prosent, tilsvarende 18,35 millioner aksjer, da Entra ble børsnotert høsten 2014. Senere har Fredriksen både kjøpt og solgt aksjer i selskapet frem til han i september 2016 ble sittende med 15,9 millioner aksjer. 

Fredriksen sitter nå på 6,4 millioner aksjer, tilsvarende 3,48 prosent av aksjene i Entra. 

Plassert 20 mrd. i fond

Shippingmilliardærens siste tids nedsalg kommer bare få uker etter at DN skrev at Fredriksen og døtrene Kathrine og Cecilie Fredriksen har plassert 20 milliarder kroner i ulike fondsstrukturer i USA for å redusere risikoen i sine investeringer.

– Med formål om å diversifisere oss ytterligere har vi investert betydelige summer i ulike fondsstrukturer, det være seg private equity-, hedge,- tech,- eller long-fond. I det arbeidet har vi møtt med de flinkeste menneskene du finner på Wall Street og i resten av USA. Det har vært ekstremt inspirerende. Mest imponert er jeg over dem som klarer å outperforme markedet med kvantemodeller – noe vi allerede har overført til vårt 100-prosenteide oljetradingselskap, Arcadia, skrev Cecilie Fredriksen til DN i slutten av mai. 

De to søstrene Kathrine og Cecilie har de siste årene fått en stadig mer fremtredende rolle i farens forretningsvirksomhet, og har begge vært med i arbeidet med refinansieringsprosessene i flere av Fredriksens kriserammede shipping og riggselskap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Juni kan være så hektisk for småbarnsforeldre at noen drømmer om å havne på sykehus for å få litt fred
– En gang var juni sol og utepils, nå er det bare stress
02:21
Publisert: