Hotell-eier Petter Stordalen og hans investeringsselskap Strawberry Capital har totalt kjøpt 2,4 millioner aksjer i det kriserammede oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire mandag.

Dette fremgår i en ny børsmelding mandag ettermiddag.

Dette er altså børsmelding nummer to på samme dag med opplysninger om at investeringsselskapet kjøper seg opp. Den første handlet om et kjøp på 1,1 millioner aksjer til en snittpris på 5,08 kroner aksjen - som tilsvarer en kjøpssum på 5,58 millioner kroner.

Den seneste handler om et kjøp på ytterligere 1,3 millioner aksjer til en snittpris på 5,38 kroner aksjen. Det igjen tilsvarer en kjøpesum på rundt syv millioner kroner.

Dermed eier Strawberry Capital 9,23 millioner aksjer i oppdrettsselskapet, tilsvarende seks prosent av alle utestående aksjer.

DN har vært i kontakt med Petter Stordalen som viser til Kenneth Andersen, investeringsdirektør i Strawberry Capital.

– Vi har dessverre en policy hvor vi ikke kommenterer enkeltinvesteringer. Veldig kjedelig svar, men sånn er det dessverre, skriver Andersen i en epost til DN.

I etterkant av den første meldingen om Strawberry Capital-kjøpet skjøt aksjekursen fart oppover. Ved børsstenging hadde kursen steget til 6,4 kroner aksjen, tilsvarende en oppgang på 34,2 prosent. Det aller meste av oppgangen kom også i løpet av de fire siste åpningstimene ved Oslo Børs.

Kursoppgangen har også gitt Strawberry Capital en papirgevinst på 2,75 millioner kroner mandag, eller 21,5 prosent.

Krise på krise

Da gründerne bak Atlantic Sapphire, Johan E. Andreassen (45) og Bjørn-Vegard Løvik (44), bestemte seg for å starte selskapet, var det med en relativt lite utprøvd idé: lakseoppdrett på land i stor skala.

Til tross for dette fikk gründerne med seg flere risikovillige investorer, og i 2018 gikk selskapet på børs.

Aksjeverdiene har falt med rundt 1,5 milliarder kroner – nå har Skatteetaten tatt pant i boligen til Atlantic Sapphire-grunnleggeren dnPlus

Siden noteringen har imidlertid selskapet vært rammet av flere utfordringer, som massedød, påståtte kvalitetsutfordringer med fisken, kostnadsoverskridelser, samt at anlegget i Danmark brant ned. I oktober 2021 kunne DN skrive om «kurskollaps» for selskapet.

Den gangen lå kursen på omkring 35 kroner aksjen, etter å ha falt nærmere 75 prosent fra toppen i februar i fjor. På toppen nådde aksjekursen 150 kroner, og selskapet ble verdsatt til omkring 12 milliarder kroner.

Atlantic Sapphire grunnlegger Johan E. Andreassen ved et av selskapets landbaserte oppdrettsanlegg.
Atlantic Sapphire grunnlegger Johan E. Andreassen ved et av selskapets landbaserte oppdrettsanlegg. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Til tross for kollaps i aksjekursen og en kraftig barbering av verdsettelsen av selskapet, klarte Atlantic Sapphire likevel å hente inn rundt 1,4 milliarder kroner til en kurs på rundt 20,5 kroner i juni. Blant de som gikk inn med penger var lakseselskapet Nordlaks, investor Runar Vatne og Stordalen.

Men fallet i aksjekursen fortsatte.

Forrige uke kom en melding om økt dødelighet ved oppdrettsanlegget i USA, noe som førte til spekulasjoner om at selskapet ikke benyttet sitt innvilgede lån fra DNB, men at det igjen må hente frisk egenkapital for å finansieringen den pågående utbyggingen av fase to av anlegget sitt.

Dette sendte aksjekursen på en ny nedtur forrige uke. Siden toppen i februar er aksjen nå ned over 95 prosent, og markedsverdien i selskapet er med det sunket til under én milliard.

Tror de trenger påfyll

Johan E. Andreassen og tremenningen Bjørn-Vegard Løvik var lenge selskapets største aksjonærer, men i kapitalinnhentingen i juni deltok de ikke med sin relative andel, og ble vannet ut.

Kurskollapsen i Atlantic Sapphire forrige uke skyldes hovedsakelig frykten for at selskapet igjen må fylle på med friske penger, ifølge analytikere.

– Vi ser økt risiko for kapitalstrukturen i selskapet, og tror at Atlantic Sapphire vil hente penger allerede neste år, skriver meglerhuset, som anslår behovet for rundt 50 millioner dollar (cirka 525 millioner kroner) i frisk egenkapital, skrev Pareto Securities i en oppdatering tirsdag forrige uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.