Inkassogigantene Lindorff og svenske Intrum Justitia fusjonerer. Aksjebytte-transaksjonen verdsetter Lindorff til 40,5 milliarder svenske kroner, og hurtigspoler selskapets børsambisjoner.

Konsernsjef Klaus-Anders Nysteen i Lindorff bekrefter at selskapet vurderte å hente egenkapital og at neste naturlige steg hadde vært en børsnotering.

– Alternativet for oss dersom denne transaksjonen ikke hadde skjedd, hadde vært å fortsette arbeidet mot en potensiell børsnotering, sier Nysteen til Dagens Næringsliv.

Rette personer

Spekulasjoner om en fusjon mellom de to gigantene er ikke nytt. Intrum-sjef Mikael Ericson bekrefter at det har vært diskusjoner tidligere, men at disse har strandet.

– Dette har vært en transaksjon som har vært diskutert mange ganger, men man skal også ha "right set of minds" og rett timing, og den kom i løpet av høsten, sier Ericson.

F.v. Lindorff-sjef Klaus-Anders Nysteen og Intrum Justitia-sjef Mikael Ericson.
F.v. Lindorff-sjef Klaus-Anders Nysteen og Intrum Justitia-sjef Mikael Ericson. (Foto: Thomas Samsioe)

 Nyheten tar imidlertid markedet på sengen, der Intrum Justitia-aksjen spretter opp nær 15 prosent. Transaksjonen er også en av de største i Norden de siste 20 årene. Nå loves det årlige kostnadsbesparelser på 800 millioner svenske kroner, i tillegg til inntektssynergier. 

Utfyller hverandre

Toppsjefene er imidlertid ordknappe om eventuelle nedbemanninger, og bedyrer at det svært komplementære selskaper som nå fusjonerer. I realiteten skapes en global gigant, og i Lindorffs tilfelle økes antall markeder fra 13 til 23 land og 8000 ansatte.

– For eksempel har Lindorff det seneste året investert kraftig og tatt en ledende rolle i det spanske markedet, der vi har betydelig mindre operasjoner. Vi kjøpte et selskap i England, First Credit, i forrige uke, et marked der Lindorff ikke opererer, sier Ericson.

Nysteen påpeker at begge selskaper har pågående forbedringsprogrammer, og at fusjonen bidrar til å akselerere disse.

– Det er viktig å få frem at dette ikke bare er lønnskostnader, det er også snakk om ting å innkjøpssiden og it-siden og så videre, sier han.

– Det er klart at det ligger kostnadssynergier her, og vi har felles virksomheter mange land der jeg og Klaus-Anders kan ta ut synergier gjennom å være mer effektive i driften. Men, vi skal også huske på at vi skaper nå den ledende og største europeiske inkassovirksomheten med aktivitet i 23 land. Det skaper også fantastiske forutsetninger for våre medarbeidere til å utvikle seg og ta del i den veksten vi kan skape, sier Ericson.

Uavklart i toppen

Det er fortsatt ikke avklart hvem som vil lede den fusjonerte inkassogiganten, der Intrum Justitia er den overtagende part. 

Nysteen kom i fjor til Lindorff med god erfaring fra børsnoteringer av selskaper som eiendomsselskapet Entra og bensinstasjonskjeden Statoil Fuel & Retail. Nå blir Lindorff børsnotert i Stockholm, men ikke for egen kjøl. 

– Hvem av dere kommer til å lede virksomheten?

– Det er for tidlig å si. Det som er kommunisert er at beslutningen tas før transaksjonen fullføres, antagelig i andre kvartal neste år. Vi skal i mellomtiden driver våre virksomheter som konkurrenter, sier Nysteen.

– Det er viktig at vi ikke mister fokus på ballen, men fortsetter å jobbe med våre respektive selskaper, sier Ericson.

Vekstagenda

Nysteen ser ikke dette som noen spesiell utfordring, og tror den viktigste prioriteringen er å jobbe videre med en vekstagenda. 

– Vi ser vekstmuligheter i forhold til å kjøpe porteføljer av misligholdte lån, og vekstmuligheter i forhold til å gå inn i nye porteføljetyper, og vi ser muligheter til ta være eksisterende produkter inn i nye markeder. Vekst er selvsagt en stor prioritet, sier han.

– Både jeg og Klaus-Anders har stor respekt for det arbeidet som ligger foran oss med å integrere disse to virksomhetene, og det kommer vi til å legge stort arbeid i og sikre at vi er godt forberedt når vi kommer frem til closing, sier Ericson.

Intrum Justitia eies av en rekke fond, anført av SEB-fondene som kontrollerer om lag ni prosent. Lindorff-hovedaksjonær, oppkjøpsfondet Nordic Capital, vil bli en dominerende eier gjennom kontroll av 45,5 prosent av det fusjonerte selskapet.

Finsk og norsk vannkraft slår seg sammen

Ny rapport: Spår rakettvekst i dette markedet

Følg markedet med DN Investor (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik kan du få dagligvarene hjem
Førerløse biler kan ta seg av snømåkingen på Gardermoen eller hente ungene dine på trening
01:26
Publisert: