Det var for vel to uker siden det ble offisielt bekreftet at jærbuen Erling Braut Haaland ble klar for Manchester City i en overgang som mangler sidestykke i norsk fotball. Over 600 millioner kroner skal Manchester City ha betalt for Haaland i overgangssum til Borussia Dortmund.

Det er svimlende beløp som vil tikke inn på Haalands konto når han nå blir City-spiller. Detaljene er ikke kjent, men anslagene fra anerkjente europeiske fotballjournalister er i størrelsesorden 4,2 millioner kroner og 4,5 millioner kroner i uken. Det betyr en årslønn på opp mot 230 millioner kroner før skatt.

I tillegg kommer det store beløp inn fra Haalands samarbeidspartnere som Samsung, amerikanske Hyperice og norske Arctic Securities. Haaland er også investor i det amerikanske selskapet. Haaland har i dag ikke avtaler med noen skomerker etter at avtalen med Nike gikk ut. Det har i lang tid vært forhandlinger rundt en fremtidig storsponsor, får Dagens Næringsliv opplyst fra sentrale kilder.

Fra Private Banking

Det er denne store kontantstrømmen som de neste årene vil komme inn i Haaland-systemet, den tidligere fotballproffen Egil Østenstad skal bistå å håndtere. Det får Dagens Næringsliv bekreftet fra kilder nær teamet til Erling Braut Haaland. Etter noen år som sportsdirektør i Viking, har Østenstad de siste årene jobbet som sjef for Private Banking i DNB i Stavanger.

Egil Østenstad skal jobbe med praktiske og økonomiske forhold knyttet til Haalands virksomhet.
Egil Østenstad skal jobbe med praktiske og økonomiske forhold knyttet til Haalands virksomhet. (Foto: Knut Espen Svegaarden/VG)

Erling Braut Haalands far, Alfie Haaland vil ikke gi noen kommentarer. Egil Østenstad ønsker ikke å kommentere saken.

Det er ikke bestemt hvilken direkte tilknytning Østenstad vil ha til Team Haaland, om han vil bli direkte ansatt i et selskap i et Haaland-selskap eller om han vil leie seg selv ut på heltid til teamet gjennom eget selskap. Dagens Næringsliv kjenner imidlertid til at Østenstad rolle vil bli nærmest som en finansdirektør i teamet.

Det er mange arbeidsoppgaver rundt en spiller av Haalands kaliber, som kontroll av kontrakter, økonomikontroll, fakturering, skattespørsmål og vurdering av investeringsmuligheter.

Østenstad vil ikke ha direkte ansvar for finansielle plasseringer, men jobbe med praktiske og økonomiske forhold knyttet til fotballspillerens virksomhet.

Alfie Haaland og Egil Østenstad kjenner hverandre godt fra tiden de begge spilte på det norske landslaget og var proffer i England. Østenstad hadde mest suksess som spiss i Premier League-klubben Southampton, men spilte også flere sesonger i Blackburn. Han var også innom Manchester City i en kort periode, og fikk fire kamper for de lyseblå fra Manchester. Da var han lagkamerat med nettopp Alfie Haaland.

City-spillere før og nå: Alf Inge Håland, Egil Østenstad Erling Braut Haaland
City-spillere før og nå: Alf Inge Håland, Egil Østenstad Erling Braut Haaland (Foto: Aubrey Washington/Alex Livesey/Getty Images/Lynne Cameron)

Team

I hele Braut Haalands karriere, fra Bryne via Molde, RB Salzburg, Borussia Dortmund og nå Manchester City har faren Alfie Haaland fulgt sønnen tett. De siste årene har Haaland-teamet samarbeidet tett med superagenten Mino Raiola og hans team.

Raiola-teamet var sentral i Haalands siste overganger. Raiola døde tidligere i år etter lengre tids sykdom. Rafaela Pimenta, ansatt og medeier i Raiolas selskap, har overtatt som agent for Haaland etter Raiolas død.

I kulissene i Team Haaland er også Alfie Haalands barndomskompis Ivar Eggja sentral. Eggja som i noen år har bodd i Canada, har de siste årene vært med på besøk i klubber og vært sentral i det praktiske arbeidet rundt den norske stjernespilleren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.