Orkla, som er et av Nordens største matvarekonsern og blant de største selskapene på Oslo Børs, har den siste tiden forberedt seg på matvarekrise og langvarig krig i Ukraina.

Midt i råvarekrisen bytter Orkla-storeier Stein Erik Hagen ut toppsjefen, og inn kommer hans nære medarbeider gjennom en årrekke, Nils K. Selte.

Selte har vært ansatt i Hagens investeringsselskap, Canica, siden 2001 som både finansdirektør og administrerende direktør.

– Jeg ønsker å etablere en mer verdiskapende kultur i konsernet, hvor hvert område i virksomheten får større selvstendighet og ansvar, sier Selte til DN om sine ambisjoner for Orkla.

– Vi har ingen konkrete planer vi vil legge frem nå, men det blir et fokus på å bygge selvstendige enheter i virksomheten, legger han til.

Langvarig styremedlem

Selte har fra før god kjennskap til matvarekonsernet, ettersom han har sittet i Orkla-styret siden 2014.

Fremover vil den nye Orkla-sjefen bruke tiden på finne ut hvor Orkla har størst utviklingspotensial.

Utfordringene for den nye Orkla-sjefen Nils K. Selte og matvarekonsernet er de økte råvareprisene og forsyningskrisen som følge av krigen i Ukraina.
Utfordringene for den nye Orkla-sjefen Nils K. Selte og matvarekonsernet er de økte råvareprisene og forsyningskrisen som følge av krigen i Ukraina. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

– Det er egentlig litt tidlig for meg å svare på, siden det er første dag på jobb. Det er noe jeg vil bruke tid på fremover og sette meg inn i potensialet til virksomheten, sier Selte.

På spørsmål om hvor lenge han har hatt kjennskap til sin nye arbeidshverdag, svarer Selte at det har vært en relativt rask prosess.

Utfordrende råvarekrise

Utfordringene fremover for matvarekonsernet, som har 114 fabrikker i 22 land, er de økte råvareprisene og forsyningskrise som følge av krigen i Ukraina.

I 2021 var Russland og Ukraina rangert blant de tre største globale eksportørene av hvete, mais, raps, solsikkefrø og solsikkeolje.

Samme dag som Russland invaderte Ukraina opprettet Orklas styre og ledelsen en «task forse », eller beredskapsgruppe, som sørger for at selskapet raskt får tilgang på varer for å sikre matvareproduksjonen. Rundt 100 personer i Orkla arbeider med innkjøpsrelaterte forhold knyttet til konflikten i Ukraina. De har hatt mye å gjøre med å finne nye land og selskaper å handle råvarer fra.

– Dette er en krevende situasjon som vil påvirke selskapet fremover, sier Selte.

Han understreker at alt som utspiller seg rundt Ukraina-krigen er selskapets største utfordring på kort sikt.

– Vi legger planer basert på at det blir en langvarig krig, som vil gi økt usikkerhet. Det er det jeg kan si, sier Selte. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.