I motsetning til Norsk Hydro, har ikke Orkla noen etterfølger klar når Peter A. Ruzicka (54) går av som konsernsjef 7. mai.

– Hydro har holdt på med dette en god stund så vidt jeg har skjønt, dette kom mer brått på, sier majoritetsaksjonær og styreleder Stein Erik Hagen (62) i Orkla.

Ifølge Hagen har Orkla-styret årlige gjennomgåelser av mulig interne konsernsjefkandidater, og enda hyppigere diskusjoner om tema i styrets kompensasjonskomité som ledes av styrets nestleder Grace Skaugen.

– Vi har alltid noen kandidater, men i en slik prosess må man også gå eksternt, sier Hagen.

Sammen med familien eier han rundt 25 prosent av det børsnoterte merkevareselskapet Orkla som er priset til nær 70 milliarder kroner på Oslo Børs.

Hyret hodejeger

Den Zurich-baserte hodejegeren Bjørn Johansson er hyret inn for å bistå i arbeidet med å finne Ruzickas etterfølger.

Orklas hovedeier og styreleder Stein Erik Hagen vil ha en norsk konsernsjef etter Peter A. Ruzicka som vinker adjø til Orkla etter fem år som konsernsjef.
Orklas hovedeier og styreleder Stein Erik Hagen vil ha en norsk konsernsjef etter Peter A. Ruzicka som vinker adjø til Orkla etter fem år som konsernsjef. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Han er meget erfaren og kjenner konsummarkedet godt, han har blant annet ansatt konsernsjefen i Nestlé. Vi har brukt ham tidligere også. Han er nordmann og Mille Marie hadde ham som lærer i St. Gallen, så vi kjenner ham godt, sier Hagen med henvisning til hans avdøde eks-kone Mille Marie Treschow.

Styret er nå iferd med å utarbeide en kravspesifikasjon og profil til ny konsernsjef, men ett krav er allerede klart ifølge Hagen:

– Vi håper å kunne finne en norsk kvinne eller mann, på grunn av kulturen tror jeg det er det beste. Vi kan godt se ut i Norden, men ikke utover det, sier Hagen.

Han viser til at det også finnes mange dyktige nordmenn som jobber i utlandet som Orkla ikke kjenner til, men han håper å få kartlagt via bruk av hodejeger. Hagen sitter sammen med blant andre Grace Skaugen i styringsgruppen for valg av ny konsernsjef.

– Men det er selvfølgelig styret som til slutte gjør valget. Det holdes løpende orientert. Så det blir jo spennende å se om vi får noen søkere, sier Hagen.

Ikke aktuell som konsernsjef

Konserndirektør Terje Andersen (61) vil bli konstituert som konsernsjef i Orkla fra den 7. mai inntil en ny konsernsjef er på plass. Han leder i dag Orkla Investments.

– Han kjenner selskapet veldig godt og har vært her siden 1989. Han kan selskapet og er en respektert mann og jeg har veldig god tillit til ham selv. Han er en sindig og stødig person, så det var naturlig på spørre ham, sier Hagen.

Andersen har vært i Orkla siden 1989 og har siden 2014 hatt stillingen som sjef for Orkla Investments. Fra 2003 til 2014 var han finansdirektør og en del av konsernledelsen i perioden 2005-2018. Men ifølge Hagen er han ikke kandidat til sjefstillingen.

– Nei, nettopp derfor er han konstituert.

Men det hender jo at konstituerte sjefer tar over?

– Nei, det blir ikke her. Orkla er delt opp i operative enheter og det er viktig at de som sitter i konsernledelsen har fokus på sine områder, sier Hagen.

Peter A. Ruzicka vil forøvrig representere Orkla i styret i Jotun etter at han fratrer. Ruzicka tiltrådte stillingen som konsernsjef 10. februar 2014. Han var styremedlem i Orkla i perioden 2008-2014 og i perioden 2003-2005, samt medlem av bedriftsforsamlingen i 2006-2007.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De situasjonene som gjør mest inntrykk på meg, er jo selvfølgelig situasjoner med barn. DN ble med Namsfogden på oppdrag.
02:33
Publisert: