Det var lite optimisme å spore på Oslo Børs ved åpning onsdag morgen. Børsen fulgte etter den brede nedgangen på Wall Street og startet handelsdagen med å falle i underkant av én prosent. Utover formiddagen hentet børsen seg inn for så å falle over én prosent i 14-tiden. Børsen endte til slutt med et fall på 0,63 prosent.

Oljeprisen falt også onsdag morgen. Et fat nordsjøolje, som er en referanse pris på olje hovedsakelig i Europa, ble solgt for 92 dollar fatet. Utover dagen har oljeprisen hentet seg noe inn, og da børsen stengte ble et fat av råoljen brent solgt til 94,2 dollar.

De amerikanske inflasjonstallene for august var høyere enn ventet. Prisveksten endte på 8,3 prosent på årsbasis. På forhånd var det ventet en prisvekst på 8,1 prosent. Den kraftige prisveksten skapte ny uro i et nervøst aksjemarked og sendte alle de tre ledende indeksene ned fra start.

Den brede S&P 500-indeksen hadde sin verste børsdag siden juni 2020 og falt med 4,3 prosent. Den industritunge Dow Jones-indeksen falt 3,94 prosent og teknologiindeksen Nasdaq Composite falt 5,16 prosent.

Mulig én prosent renteøkning

Gårsdagens inflasjonsoverraskelse i USA bidro til en ny og kraftig oppjustering av renteforventningene, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport som ble sendt én time før Børsen åpnet.

– At det blir noe mindre enn 75 punkter opp, fremstår som helt utenkelig. Markedet priser rundt 35 prosent sannsynlighet for at Fed hever med et helt prosentpoeng, skriver det videre.

For oss hjemme i Norge vil sentralbanken trolig ikke øke renten like høyt i neste runde, ifølge Handelsbanken.

– Vi tror fortsatt at Norges Bank vil ønske å få renten videre opp i et innstrammende nivå, da det er for tidlig å slå seg til ro med at «inflasjonsjobben er gjort.» Dermed holder vi på forventningen om en ny 50 punkters heving neste uke, skriver det.

Olje- og gass demper nedgangen

Selv om Oslo Børs falt etter USAs sterke inflasjonstall, bidro olje- og gassrelaterte selskaper med å dempe fallet.

På dagens pressekonferanse om tilstanden i Europaunionen kom det en rekke energinyheter fra EU-leder Ursula von der Leyen. EU har blant annet planer om å opprette en ny bank for å oppmuntre til investeringer i hydrogen. Tre milliarder euro, tilsvarende 30 milliarder kroner, skal gå til dette formålet.

Det førte til noe optimisme blant hydrogenselskaper, slik som Hynion som steg 7,8 prosent onsdag ettermiddag.

I den andre enden finner vi robotlagerselskapet Autostore som er blant aksjene som falt mest. Aksjen endte onsdagen med et fall på 12 prosent.

Bakgrunnen for nedgangen skal ifølge TDN Direkt være at KION Group tirsdag kveld sendte ut et negativt resultatvarsel, hvor de venter tap innen segmentet Supply Chain Solutions (SCS). Den viktigste eiendelen i dette segmentet er ifølge finansselskapet ABG Sundal Collier selskapet Demantic. Slik ABG forstår det, er Demantic blant Autostores nøkkelpartnere, sammen med Element Logic, Swisslog og Bastian.

Bioteknologiselskapet Exact Therapeutics stupte på børsen med et fall på 20 prosent. Utover dagen hentet aksjen seg noe inn, og endte til slutt med et fall på 14,2 prosent. Selskapet utvikler teknologiplattform for målrettet, terapeutisk behandling, og har en markedsverdi på 450 millioner kroner på Euronext Growth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.