En skyhøy inflasjon, og påfølgende rentehevinger, krig i Ukraina, og koronanedstengning i Kina – utfordringene står i kø for finansmarkedene verden over.
Dette, samt den kommende resultatsesongen, trekker porteføljeforvalter Nora Damås i Pensum Asset Management frem som sentralt for markedet nå.
– Det er store bevegelser som innebærer store fallgruver og store muligheter, sier Damås.
Mandag sendte uroen Oslo Børs ned 2,99 prosent. Siden starten av april er Børsen ned over tre prosent.
Hovedindeksen hadde fra koronakrakkbunnen i mars 2020 frem til før børsåpning i dag steget 99 prosent.
Da Oslo Børs stengte var S&P 500-indeksen og Dow Jones ned, mens Nasdaq hadde snudd til oppgang på Wall Street.
Oljetungvekterne
Handelsdagen ble blant annet preget av et kraftig fall i oljeprisen på rundt fem prosent. Mandag ettermiddag ble et fat nordsjøolje brent, som brukes som en referansepris på olje verden over, handlet for 101,7 dollar fatet.
Oljeprisen faller blant annet grunnet lavere etterspørsel fra Kina, verdens største importør av råolje i et normalår, som er inne i en ny koronabølge med restriksjoner og nedstenginger.
Det går hardest utover oljetungvekterne, Equinor og Aker BP, samt oljeselskapene Borr Drilling og Siem Offshore.
Damås har likevel tro på energiselskapene i tiden fremover.
– Vi tror energi og sjømat vil holde seg sterkt det neste året. Selv om oljeprisen skulle falle noe, er inntjeningen til energiselskapene veldig god og prisingen er ikke så hinsides, sier Damås.
Mindre tro har porteføljeforvalteren på de aksjene som gjorde det best under koronapandemien.
– Det vi er mest skeptiske til er «stay home»-aksjer, som strømmetjenester, nettbutikker, it-produsenter og nettgambling, sier Damås.
Inflasjon
Inflasjonen har skutt fart etter at Europa og USA gjenåpnet etter koronarestriksjonene. I USA har inflasjonen nådd det høyeste på 40 år, og er samtidig langt unna sentralbankens inflasjonsmål på to prosent. Også i Norge er inflasjonen på unormalt høye nivåer.
Damås tror toppen for inflasjonen i USA kan være nådd allerede.
– Det er mye som tyder på at vi ser en topp i inflasjonen i USA nå. En sterkere dollar kan ha en dempende effekt, sier hun og legger til:
– Når det kommer til rentesetting, tror vi markedet priser inn for høye renter og at forbrukerne ikke tåler så høye renter. Vi tror man vil se en stagging av inflasjonen.
Den amerikanske sentralbanken har hevet styringsrenten med 0,25 prosent hittil i år. Forrige uke kom de hittil sterkeste signalene fra sentralbanksjef Jerome Powell om at renten kan bli satt opp med 0,5 basispunkter i mai. En rekke økonomer tror også på dobbel renteheving, altså 0,5 basispunkter, ved rentemøte i juni.
Kraftig fall
Investor og tidligere sjefstrateg, Peter Hermanrud er derimot svært pessimistisk til utsiktene. Han tror et børsfall på 30–50 prosent for hovedindeksen på Oslo Børs er nærliggende.
– Mitt base case er at vi får en ordentlig økonomisk nedtur i verden i løpet av et år eller to, sier Hermanrud.
Han tror at Feds kraftige rentehevinger for å bekjempe inflasjonen vil føre til en økonomisk nedtur.
– Det skyldes i økende grad et stramt arbeidsmarked som er det suverent viktigste. Skal du få ned inflasjonen må du ha et slakkere arbeidsmarked. Det har ennå ikke skjedd uten at man samtidig får en resesjon. Så lenge det er så mye mangel på arbeidskraft vil lønningene bare stige og da får du mer inflasjon. Du er nødt til å få opp arbeidsledigheten, sier investoren.
En resesjon er ensbetydende med en økonomisk nedtur der økonomien kryper to kvartaler på rad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.