Oslo Børs avsluttet en tung uke med et kraftig fall på 2,43 prosent. Siden mandag har hovedindeksen falt over tre prosent. Dermed fulgte Børsen resten av det europeiske markedet som også var preget av fall.

Daz-indeksen, som er toneangivende for det tyske aksjemarkedet, falt 1,7 prosent da Oslo Børs stengte. Den brede europeiske aksjeindeksen Stoxx 600 falt 1,23 prosent, mens CAC 40-indeksen ved Paris-børsen og FTSE 100-indeksen ved London-børsen falt henholdsvis 1,3 prosent og 0,3 prosent.

Oljeprisen (brent) steg rundt 0,9 prosent til 91,4 dollar fatet da Oslo Børs stengte fredag. Tross et stramt oljemarked, har oljeprisen falt over 25 prosent siden juni, blant annet som følge av økt resesjonsfrykt.

Prisen på europeisk naturgass, målt ved den nederlandske referanseindeksen TTF, falt litt før klokken 15.00 over ti prosent til 191 euro per megawattime. Dette tilsvarer godt over 300 dollar per oljefat.

Verste dag på 16 år

Pante- og resirkuleringsselskapet Tomra var en av Børsens største tapere etter at aksjen endte med et stup på 12,84 prosent.

Fredag ble dermed Tomras verste børsdag siden 2006.

Til TDN Direkt opplyser Carnegie-analytiker Fabian Jørgensen at aksjen trolig ble tynget av en nyhetsartikkel som påpeker at Romania sannsynligvis ikke er klare for innføring av panteordning før om ett år. Videre fremhever analytikeren potensiell effekt på estimater og tilsvarende risiko i Nederland.

Tomra-aksjen omsettes nå til 199,96 kroner. Så langt i år har aksjen falt 35,66 prosent. Selskapet verdsettes til 59,2 milliarder kroner.

Interiør- og tekstilkonsernet Kid endte også handles uken med et kraftig fall. Aksjen endte med en nedgang på 9,29 prosent og selges nå til 81 kroner aksjen.

Kahoot-aksjen bykser

E-læringsselskapet Kahoot steg torsdag morgen over 25 prosent på nyheten om at selskapets største eier, japanske Softbank, har landet en avtale om å selge seg helt ut av selskapet. Det amerikanske investeringsselskapet General Atlantic tar over eierposten.

Aksjen endte med en oppgang på 21,96 prosent.

Siden toppen i januar 2021 har kursutviklingen i Kahoot vært i fritt fall og stupt 85 prosent. Ryktene om Softbanks exit fra Kahoot begynte å svirre i slutten av august.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea mener fredagens reaksjon skyldes at aksjonærene puster lettet ut etter avklaringen.

– Da nyheten kom i slutten av august ble det tolket som at Softbank skulle selge seg ned. Det ble tolket som at de kunne komme til å pøse store volumer ut i markedet som ville presse kursene videre ned. Dagens avtale betyr at de slipper det. Det er en stor lettelse, sier Næss.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.