På ukens første handelsdag steg Oslo Børs 1,1 prosent. Atlantic Sapphire-aksjen stupte med nesten 46 prosent.

Mandag ettermiddag omsettes nordsjøolje for vel 92 dollar fatet, etter et markant fall i oljeprisen fredag.

Før handelsstart mandag morgen kom flere selskaper med oppdateringer:

  • Atlantic Sapphire justerer ned inntektsforventningene for andre halvår 2022, og regner med at de vil ligge rundt samme nivå som i første halvår 2022. På grunn av høyere dødelighet hos fisk i enkelte systemer, er fisk fra disse systemene slaktet tidligere og med lavere gjennomsnittsvekt enn opprinnelig planlagt. Det skriver selskapet i en melding mandag. Aksjen stuper 41 prosent klokken 10.40. Siden toppen i februar i fjor har aksjen falt 94 prosent.
  • Oppdrettsgiganten Mowi, som har John Fredriksen på eiersiden, kom mandag morgen med en oppdatering til markedet før det legger frem tredjekvartalsrapport 9. november. Av oppdateringen går det frem at Mowi fikk et samlet slaktevolum på 134.000 tonn i tredje kvartal. Det var noe høyere enn guidet i forbindelse med fremleggelsen av andrekvartalsrapporten. Aksjen stiger 4,1 prosent to timer inn i handelsdagen.
  • Det Nasdaq-noterte investeringsselskapet Blockchain Moon Acquisition Corp (BMAQ) kjøper alle DLTX' kryptoeiendeler, går det frem av en børsmelding lørdag morgen. Transaksjonen verdsetter eiendelene 1,1 milliarder kroner. DLTX' aksjonærene skal få en «betydelig del» av aksjeoppgjøret, som verdsetter eiendelene 400 prosent høyere enn dagens markedsverdi for det Euronext Growth-noterte selskapet. Aksjen stiger 87 prosent på Børsen.

Utover uken legger Statistisk sentralbyrå frem sin konjunkturbarometer for industrien, og Norges Banks presenterer utlånsundersøkelse for tredje kvartal. Begge legges frem torsdag.

I Handelsbankens morgenrapport mandag skriver det at det skal se litt opp for sentralbanksjefens foredrag for Senter for monetær økonomi (CME) torsdag. Men samtidig tviler de på at det kommer noen nye pengepolitiske signaler i forkant av rentemøtet i november.

Internasjonale markeder

Frykten for en global resesjon og fortsatt svak økonomisk vekst i Kina, sender børsene lavere på ukens første handelsdag i Asia. Den kinesiske sentralbanken rørte ikke renten under et møte mandag morgen.

Da børsene stengte i USA før helgen hadde den gode stemningen torsdag snudd, og de tre toneangivende indeksene falt kraftig. Fredag la Univeristy of Michigan frem en undersøkelse om inflasjonsforventninger, tallene viste at inflasjonsforventningene for det neste året har økt for første gang på syv måneder.

Undersøkelsen, som måler amerikaneres syn på egen og landets økonomi, kom dagen etter USAs inflasjonstall for september som var på sitt høyeste på 40 år.

Etter uker med heftig markedsuro i Storbritannia grunnet den utskjelte skattepakkens ble det bekreftet fredag at Kwasi Kwarteng fikk sparken som finansminister. Nå er det ventet at den nye finansministeren Jeremy Hunt legger frem en økonomiplan for landet mandag, opplyser finansdepartementet i London tidlig mandag.

Planen skal handle om den britiske økonomien på mellomlang sikt, og vil inneholde skattehevinger og utgiftskutt for å hindre underskudd i forvaltningen, skriver Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.