DNB melder torsdag at banken godtar budet på Oslo Børs VPS fra den europeiske børsgruppen Euronext. Storbanken vil dermed selge alle sine drøyt 8,5 millioner børsaksjer til Euronext. Det tilsvarer 19,8 prosent av alle aksjene i selskapet.

Med en budpris på 158 kroner per aksje vil DNB få drøyt 1,34 milliarder kroner for aksjene.

Samtidig melder forvaltningsgiganten KLP, som eier ti prosent av aksjene i Oslo Børs, at også de godtar Euronext-budet.

Både DNB og KLP kjempet lenge for at den amerikanske børsgruppen Nasdaq skulle bli ny eier av Oslo Børs. Men Nasdaq kom sent på banen i oppkjøpskampen, etter at Euronext allerede hadde sikret seg støtte fra mer enn 50 prosent av aksjonærer for sitt bud.

Nasdaq og deres støttespillere satset derfor alt på å overbevise norske myndigheter om at det bør settes et krav om to tredjedelers eierskap. Et slik krav kunne ha utelukket Euronext som kjøper fordi børsens to største aksjonærer DNB og KLP, samt et knippe andre banker, støttet Nasdaq.

– Den beste løsningen

Mandag 13. mai ble det klart at Finansdepartementet godkjenner både Nasdaq og Euronext som nye eier av Oslo Børs VPS, uten å stille et slik eierskapskrav.

Dermed fikk Euronext lov til å kjøpe eierandelen på drøyt 53 prosent som børsgruppen allerede kontrollerte. Nasdaq-budet ble dermed blokkert, og to uker senere trakk Nasdaq sitt bud.

– Vi tror den beste løsningen for Oslo Børs nå er at Euronext som eier får styre selskapet slik de ønsker. Vi har derfor besluttet å selge våre aksjer i tillit til at Euronext holder sine løfter om å videreutvikle Oslo Børs og VPS, og legger til rette for at Børsen også i fremtiden skal være en attraktiv markedsplass for små og mellomstore bedrifter, sier KLPs konsernsjef Sverre Thornes i en pressemelding.

I tillegg til budprisen på 158 kroner per aksje får både DNB og KLP en renteutbetaling på 3 kroner per aksje.

Euronext meldte tirsdag at selskapet kontrollerer 61.4 prosent av aksjene i Oslo Børs. Inkludert aksjene fra DNB og KLP vil denne eierandelen trolig øke til over 91 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.